12 mituri privind consumul de oua… Aflati adevarul despre oua!

In articolul de fata vom analiza cateva din miturile legate de ou.
Oul este un produs alimentar care contine tot ceea ce ii este necesar organismului 
Fals. Oul este intr-adevar un produs-minune care contine energie, albumine pretioase si bioregulatori, o mare cantitate de minerale (in egala masura calciu si fier), de asemenea, vitaminele A, B1, B2 si acid de nicotina. In ou nu exista toate substantele necesare organismului – din el lipsesc hidratii de carbon si vitamina C.
Oul este produsul cu cea mai mare cantitate de albumine
Adevarat. Nu intamplator dietologii au luat albuminele care exista in ou drept un etalon – chiar si pentru echilibrul aminoacizilor pe care ii contine. Principala caracteristica a albuminelor din ou este capacitatea de a fi asimilate foarte usor, spre deosebire de alte albumine. Astfel, in ou albuminele detin 93,7 procente, in timp ce in peste acestea detin 76 de procente, in carnea de vita – 73,3 procente, iar in fasole – 58 de procente.
Ouale sunt daunatoare pentru ficat

Fals. Aceasta prejudecata este foarte des intalnita. Pe langa vitamine, oul mai contine si diverse substante (cum ar fi metionina, un aminoacid folositor pentru ficat). In afara de aceasta, galbenusul are o calitate unica de a determina contractia vezicii biliare, prin aceasta stimuland activitatea fierii si actionand asupra canalelor de scurgere ale intestinului, contribuind in acelasi timp la asimilarea grasimilor. Ouale prajite si adaugata in ele maioneza sunt contraindicate.
Nu trebuie sa consumati oua decit de doua-trei ori pe saptamana
Fals. Un om sanatos si activ, daca in cursul zilei nu a consumat alte albumine de origine animala, poate consuma pana la doua oua pe zi.
Ouale sint contraindicate celor care sint diagnosticati cu pietre la vezica biliara
Adevarat. Daca aveti pietre la vezica biliara, atunci procesul de contractie sub actiunea galbenusului de ou (la fel se intampla si in cazul altor produse alimentare, cum ar fi untul sau margarina) are loc in mod dureros si adesea se poate transforma in colici. Aceasta este singura cauza pentru care trebuie sa va abtineti de la folosirea oualor. De obicei, terapeutul sau medicul nu le recomanda pacientilor sa consume oua inainte de operatie, iar dupa indepartarea pietrelor uita cel mai adesea sa le explice bolnavilor ca interdictia nu mai este valabila.
Ouale sint contraindicate celor care au probleme cu colesterolul
Fals. In galbenus colesterolul este intr-o cantitate destul de mare (270 de miligrame la un ou de dimensiuni medii), dar cu toate acestea, dupa cum au aratat diverse studii, dupa consumarea unui ou nivelul colesterolului in singe nu creste aproape deloc (de exemplu, o ceasca de oua crude adaugata dietei zilnice creste nivelul colesterolului doar cu 9 la suta). Daca va plac foarte mult ouale, insa aveti probleme cu colesterolul, mancati doar un galbenus (colesterolul se gaseste numai in el) si doua sau trei albusuri. Puteti manca si omleta cu oua si verdeata, cu conditia sa fie pregatita dintr-un galbenus si doua albusuri intr-o tigaie cu capac unsa cu unt sau cu lapte. Albusul de ou este un izvor extraordinar de proteine. Dar trebuie sa aveti in vedere un lucru: ouale sunt prezente in dulciuri, in fursecuri, in inghetata, in unele paste fainoase si in alte produse alimentare.
Ouale pot provoca alergii
Adevarat. Acest lucru este posibil in combinatie cu cateva preparate medicamentoase, cum ar fi sulfamidele din antibiotice. Pentru a preveni aparitia unor reactii alergice nu trebuie sa le dati oua copiilor pana la varsta de 6 luni.
Ouale se digera greu
Fals. Totul depinde de cat de proaspat este oul si de modul in care acesta a fost preparat. Cu cat oul este supus pregatirii termice o perioada de timp mai mare, cu atat este mai greu de digerat. Oul fiert moale se digera in intregime dupa o ora, doua, in timp ce oul fiert tare sau facut omleta de-abia dupa vreo trei ore.
Ouale devin adesea cauza aparitiei unor boli provocate de salmonela
Adevarat si fals. Pentru a deveni cauza unei boli provocate de salmonela, ouale trebuie mai intai sa fie infectate (iar germenii de salmonela sunt prezenti doar intr-unul din 7.000 de oua proaspete) si sa fie pastrate mult timp in conditii necorespunzatoare. Pentru a evita neplacerile spalati oul inainte de a fi folosit. Cutiile pentru pastrarea oualor in frigider trebuie de asemenea spalate din cand in cand pentru ca oul nu are coaja ermetica, iar bacteriile pot patrunde in interiorul lui.
Dupa o saptamana ouale nu mai sint proaspete
Adevarat si fals. Gradul de prospetime depinde de modul in care au fost pastrate. Daca oul nu este pastrat in frigider, peste o saptamana el nu mai este proaspat. Daca este tinut in frigider intr-o cutie speciala cu capatul ascutit in jos, pentru a nu exista presiune asupra camerei cu aer (spatiul dintre albus si coaja), el poate fi pastrat pana la trei saptamani.
Cu cat este mai aprins la culoare galbenusul, cu atat este el mai folositor
Fals. Culoarea galbenusului – de la galben palid, pana la galben aprins si chiar rosiatic – depinde de componenta furajelor pentru gaini. Galbenul foarte pronuntat nu vorbeste despre un continut ridicat de caroten. Oricare ar fi culoarea galbenusului, el contine totdeauna hematogen (ouale sunt totdeauna folositoare in cazurile de anemie).
Este bine ca oul sa fie preparat totdeauna termic
Adevarat. Este ideal ca oul sa fie pregatit termic. Daca este folosit crud, proteinele din albus se asimileaza foarte greu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Partners: FYTube , Filme Seriale Online , masini in rate