Iata in continuare cateva sfaturi de aur pentru a trai o viata absolut minunata!
* Vreti sa va simtiti bine in pielea dumneavoastra? Alegeti alimente bogate in precursori ai serotoninei. Acest neuromediator este un euforizant natural. Hedonistii, cei care evita suferinta, precum toti aceia care par croiti pentru fericire, au adeseori o productie importanta de serotonina. Creierul nostru o fabrica mai usor daca mancam oua, lactate, curcan, peste, rosii, vinete, avocado, soia, paine de grau integrala.
* Vreti sa combateti radicalii liberi? Privilegiati alimentele ce contin vitamina E, care este antioxidanta si ne protejeaza membranele celulelor. Combatand radicalii liberi, ea incetineste imbatranirea pielii, dar si pe acea a creierului, si previne anumite forme de cancer. O gasim mai ales in uleiurile vegetale: turnesol, rapita, porumb, samburi de struguri, masline. Mararul ofera cantitati interesante, precum si galbenusul de ou, si mierea (inchisa la culoare).
* Vreti sa reduceti riscurile de cancer? Beti ceai verde, al carui mod de actiune anticanceros e putin cunoscut, dar dovedit (se considera ca incetinese exprimarea a doua gene din familia P450, sensibile fata de alimentele cu potential cancerigen).
* Vreti sa preveniti anumite forme de cancer, in special cel al prostatei? Consumati alimente care contin cantitati mari de seleniu: rinichi si ficat de vitel. Il veti gasi si in ton, scoici, stridii si peste in general. Ciupercile sunt si ele surse excelente de seleniu, precum si pastele fainoase, mai ales daca sunt cu oua. De altfel, daca beti suficienta apa – un litru si jumatate pe zi, va veti goli vezica mai frecvent, evitand ca in aceasta sa stea prea mult timp substantele patogene.
* Vreti sa combateti stresul si nervozitatea? Devorati alimente care contin calciu, acesta regularizand influxul nervos si reducand tensiunile. Il veti gasi mai ales in branza, si mai ales in branzeturile semidure: cascaval, cas etc., sau, in mai mica masura, in cele mai moi, cum e branza de vaci. Asezonati-va felurile de mancare cu mult patrunjel, mancati migdale si beti lapte. Si magneziul va va fi de folos. Alunga spasmofilia, crizele de nervi si, la un nivel mai general, favorizeaza stabilitatea nervoasa, il veti gasi in fructele uscate (migdale sau nuci), cereale incoltite (boabe de grau), fructe de mare sau melci – o sursa excelenta.
* Vreti sa diminuati riscul aterosclerozei si al accidentelor vasculare? Mancati fibre – usureaza tranzitul intestinal, deci si starea de bine, si reduc colesterolul negativ. Le veti gasi, mai cu seama, in legume, cereale si fructe. Mancati grau incoltit si paine integrala, consumati fasole alba, anghinare, mazare sau linte. La desert, luati prune, migdale, smochine uscate sau curmale. Trebuie sa mai stiti si ca trei pahare cu suc de portocale pe zi maresc colesterolul pozitiv cu 21% si reduc in proportie notabila bolile de inima.
* Vreti sa va intariti structura osoasa? Bineinteles, acesta este rolul vitaminei D – aflata, mai ales, in uleiul din ficat de morun, de trista faima, atat de temut de copii, pe vremuri. Dar somonul, heringul si stridiile sunt de asemenea bogate in vitamina D. De asemenea, se mai gaseste in galbenusul de ou si in ficat. Pentru oasele dumneavoastra, nu uitati nici alimentele bogate in calciu (vezi mai sus).
* Vreti sa combateti oboseala si accesele de frig? Este sarcina vitaminei C. Ea favorizeaza oxigenarea sangelui si activeaza mijloacele defensive ale organismului. O gasim mai ales in legume – conopida, broccoli, ardei, varza rosie sau verde, salata verde – si fructe – coacaze, lamai, kiwi, fragi, portocale, mandarine si pepene galben. Se mai gaseste, in cantitati foarte mari, si in patrunjel si creson. Printre carnuri, ficatul este o sursa excelenta, cata vreme, dintre cereale, numai orezul o contine in cantitati satisfacatoare.
* Vreti sa evitati artrita? Consumati untdelemn de masline (riscul va scadea de doua ori si jumatate) si multe legume coapte in cuptor (o reducere a riscului cu 75%).
* Vreti sa luptati contra depresiei? Este una dintre calitatile vitaminei B6, care favorizeaza oxigenarea creierului, o mai buna activitate intelectuala, asociatii de idei mai inspirate si stimularea memoriei. Se gaseste in cantitati foarte importante in graul incoltit si in creier, in mai mica masura, o mai gasim si in ficatul de vitel, in somon, in linte si in fasolea alba. Alungarea depresiei permite, in acelasi timp, sa se reduca si riscurile de accidente vasculare cerebrale, care cresc cu 50% in cazurile de deprimare.
* Vreti sa favorizati un efort prelungit? Este efectul zaharurilor lente. Se gasesc in tapioca si maizena (amidon de porumb), in pesmeti si orez. Fasolea alba, lintea, pastele fainoase si painea le contin de asemenea.
* Vreti sa va ameliorati vederea? Luati vitamina A. O gasim in uleiul din ficat de morun si din ficat de curcan, in mari cantitati. Dar exista si in alimente mai putin atipice, cum ar fi carnea (ficat de vitel, carne de vita sau de oaie), legume (morcovi, spanac), salate (creson, andive), unt si galbenus de ou.