Ficatul reprezinta organul principal ce are rol de filtrare. El elimina substantele toxice care provin din alimente, din mediul inconjurator si din produsele pe care le utilizati. Fara ficat, nu ati putea sa va curatati sangele, sa transformati toxinele in deseuri, sa metabolizati substantele nutritive, pentru a produce proteine. Deoarece ficatul face atat de multe, trebuind sa functioneze corect, este important sa aveti grija de el si sa stiti cand sa ii dati o mana de ajutor.
Ficatul se poate simti si el stresat si suprasolicitat. Si atunci cand o face, ofera mai multe simptome. Iata 16 semne care arata ca ficatul dvs. are nevoie de o detoxifiere:
* Simtiti nevoia de mai mult zahar (dulciuri);* Aveti probleme digestive;* Sunteti mai predispusi la alergii;* Nu va simtiti sanatos;* Pielea ta nu este curata;* Va simtiti obositi tot timpul;* Va simtiti mereu ca in ceata;* Aveti dureri articulare regulate;* Va simtiti stresati in mod constant;* Pierdeti greu din greutate;* Aveti probleme hormonale;* Corpul vostru miroase urat;* Dormiti neregulat;* Va simtiti deprimati;* Faceti des herpes;* Sunteti atasati emotional de anumite alimente.
Asadar, daca aveti toate sau majoritatea acestor simptome, asta inseamna ca ficatul dvs trebuie sa se refaca. Iata cinci lucruri pe care le puteti face pentru a va pune pe picioare din nou ficatul:
1) Adoptati o dieta favorabila ficatului si intestinelor. Problemele hepatice afecteaza microbiomul intestinal – populatia mixta de bacterii prezente in intestin. Atunci cand exista mai putine bacterii bune, cele rele preiau controlul, provocand probleme precum inflamatii si metabolism incetinit. Un metabolism incetinit inseamna ca oamenilor le vine mai greu sa slabeasca. Din fericire, solutia la acest lucru este destul de simpla: mancati o dieta echilibrata si sanatoasa, bogata in alimente si substante nutritive care va sustin sanatatea ficatului si a intestinelor. Asta inseamna ca trebuie sa renuntati la alimentele procesate si sa puneti accentul pe urmatoarele: migdale, anghinare, fructe de padure, sfecla rosie, broccoli, citrice, radacina de papadie, spanac, avocado, sparanghel, ceai verde, linte. Potrivit unui studiu, pierderea a 3-6% din greutatea corporala este suficienta pentru a reduce nivelurile de grasimi hepatice cu pana la 4%. Deci, prin includerea alimentelor enumerate mai sus in dieta dvs, ajutati foarte mult ficatul.
2) Incercati postul negru intermitent. Postul negru este o modalitate buna de detoxifiere. Cercetarile arata ca o proteina care imbunatateste metabolismul zaharului si reduce grasimea din ficat este produsa in timpul postului. Perioadele fara hrana dau corpului nostru, dar si ficatului, o sansa de a se repara si de a se curata, deoarece nu trebuie sa se concentreze sau sa canalizeze energia in sistemul nostru digestiv. Daca doriti sa incercati postul negru intermitent, incepeti cu unul rapid de doar 16 ore.
3) Utilizati cu precautie suplimentele pentru ficat. Exista numeroase produse promovate astazi ca detoxifiind ficatul, dar nu toate au fost evaluate. Daca doriti sa luati suplimente, alegeti produsele naturale, si care contin: curcuma, chlorella sau carbune.
4) Faceti sport in mod regulat. Transpiratia prin efort este un alt mod de a lua o povara de pe ficat. Este modul in care pielea dvs., un alt organ de detoxifiere, scapa de deseuri. Prin evitarea expunerii suplimentare la toxine si eliminarea toxinelor prin transpiratie, putem ajuta la detoxifierea ficatului. Puteti incerca macar 30 de minute de exercitii pe zi.
5) Aveti grija de voi. Stresul este un factor important care contribuie la numeroase probleme de sanatate. Pentru a preveni acest lucru, adoptati obiceiuri sanatoase care promoveaza calmul in viata voastra. Bucurati-va de bai de aromaterapie o data sau de doua ori pe saptamana. Aceste bai nu numai ca promoveaza relaxarea, ci si imbunatatesc circulatia limfatica pentru a va ajuta sa eliminati toxinele din corpul dumneavoastra. Sau puteti face pur si simplu lucrurile care va aduc cel mai mult bucurie.