Cum a ocupat Israelul, Fâșia Gaza | De unde a început totul – Războiul de 6 zile din 1967 Omenirea.Ro


În urmă cu cincizeci de ani, a izbucnit un război între Israel și vecinii săi. Conflictul a durat doar șase zile, dar efectele sale vor dura până în prezent.

La sfârșitul anului 1948, vecinii arabi ai Israelului au invadat Israelul pentru a încerca să distrugă noul stat, dar nu au reușit. Armata egipteană a fost învinsă, dar o forță încercuită într-o bucată de pământ cunoscută sub numele de „buzunarul Falluja” a refuzat să se predea.

Un grup de tineri ofițeri egipteni și israelieni au încercat să iasă din impas. Printre aceștia se numărau Yitzhak Rabin, un militar israelian prodigios de 26 de ani, care era șeful operațiunilor pe frontul de sud, și maiorul egiptean Gamal Abdel Nasser, în vârstă de 30 de ani.

La doar câțiva ani după ce naziștii uciseseră șase milioane de evrei, visul de a înființa un stat în patria lor biblică devenise realitate.

Palestinienii numesc anul 1948 „al-Nakba”, sau „Catastrofa”. Până la 750.000 de palestinieni au fugit sau au fost expulzați de pe pământul care a devenit Israel și nu au mai fost lăsați să se întoarcă niciodată.

Pentru arabi, înfrângerea în fața proaspătului stat israelian a reprezentat un moment politic seismic care a dus la ani de tulburări.
Războiul din 1967 a venit ca urmare a unor ani de tensiuni tot mai mari și de încăierări vicioase la graniță între arabi și israelieni.

Granița dintre Egipt și Israel era relativ liniștită. Cel mai mare punct de focar a fost granița de nord a Israelului cu Siria, unde s-au luptat din cauza teritoriilor disputate și a încercărilor Siriei de a devia râul Iordan de la rețeaua națională de apă a Israelului.

Sirienii adăposteau gherilele palestiniene, care organizau raiduri în Israel.

Puterile occidentale nu aveau nicio îndoială cu privire la care parte din Orientul Mijlociu era mai puternică în ajunul războiului din 1967. Șeful Statului Major al armatei americane a apreciat „că Israelul va fi de necontestat din punct de vedere militar de orice combinație de state arabe cel puțin în următorii cinci ani”.

Într-un raport privind armata israeliană din ianuarie 1967, atașatul britanic al apărării de la Tel Aviv a apreciat că „în ceea ce privește comanda, antrenamentul, echipamentul și serviciile, armata israeliană este mai pregătită pentru război decât oricând înainte. Bine antrenat, dur, autonom, soldatul israelian are un puternic spirit de luptă și ar merge de bunăvoie la război pentru a-și apăra țara”.

Războaiele de frontieră au alimentat tensiunea. Gherilele palestiniene au străpuns gardul de frontieră.

🔴Hai in comunitatea de Membri – Stellarium Exclusive – pentru clipuri exclusive si explicite
🔴Link-https://www.youtube.com/channel/UCYr3_r637rtGN97Fmh53kbA/join

📚E-book – Top 50 Idei Business de a face Bani -https://fabricadestele.gumroad.com/l/slgnl
📚 E-book – TOP 12 joburi de acasa -https://gum.co/lnVNO

⭐️ Collab.- [email protected] (Flavius de la Stellarium)
⭐️VoiceOver & Owner- Flavius Calin
⭐️ Paypal- https://www.paypal.me/Stelarium
⭐️ Mail- [email protected]

Sursa Videoclipului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Partners: FYTube , masini in rate