Nora Iuga: Am fost interzisa pe motiv ca debordam de erotism morbid | Aproximativ Discutii cu Gojira Omenirea.Ro


Nora Iuga este invitată în cea mai fresh ediție a podcastului „Aproximativ discuții” cu Gojira, unde discută despre documentarul „De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin”, motivele interdicției de publicare din 1971, de ce uraște literatura germană, precum și despre alte subiecte captivante, pe care le poți descoperi pe canalul nostru de Youtube! Nora Iuga, poetă, prozatoare și traducătoare română, s-a născut pe 4 ianuarie 1931 la București. Numele adevărat al scriitoarei este Eleonora Almosnino. În 1953 absolvă Facultatea de Filologie a Universității din București, specializarea Germanistică.

Nora Iuga a lucrat ca profesoară de limbă germană, bibliografă la Biblioteca Centrală de Stat și ca redactor la Editura Enciclopedică. În perioada 1977-1986 a fost jurnalistă la publicațiile de limbă germană „Neuer Weg” și „Volk und Kultur”.

Nora Iuga a debutat în anul 1968 cu volumul de poezie „Vina nu e a mea”. Printre cele mai cunoscute volume de poezii ale scriitoarei se numără: „Captivitatea cercului” (1970), „Inima ca un pumn de boxeur” (1982), „Dactilografa de noapte” (1996), „Capricii periculoase” (1998), „Autobuzul cu cocoșați” (2001), „Fetița cu o mie de riduri” (2005).

În afara de poezie, Nora Iuga a scris și proză. Primul roman „Săpunul lui Leopold Bloom” a fost publicat în 1993. Scriitoarea este și o bine cunoscută traducătoare din limbile germană și suedeză. Ea a tradus în limba română basme de Wilhelm Hauff și povestiri de ETA Hoffmann, Günter Grass, Elfriede Jelinek, Herta Müller, de asemenea, Nietzsche, Gershom Scholem și Oskar Pastior.
Deținătoare a numeroase premii și distincții, Nora Iuga a obținut patru premii ale Uniunii Scriitorilor, în 1980 pentru volumul de versuri „Opinii despre durere”, în 1994 pentru romanul „Săpunul lui Leopold Bloom”, în 1998 traducerea romanului „Die Blechtrommel” (Toba de tinichea), de Günter Grass și în 2000 pentru romanul „Sexagenara și tânărul”. În anul 2007 este distinsă cu Premiul Friedrich Gundolf.

Follow us on the web:

Patreon: https://www.patreon.com/aproximativgojira
TikTok: https://www.tiktok.com/@aproximativdiscutii
Instagram: https://www.instagram.com/happyfishteleviziune/
Facebook: https://www.facebook.com/happyfish.ro/
Gojira: https://www.instagram.com/dj_gojira/

#gojira #noraiuga #aproximativdiscutii #podcast #happyfish

(C) & (P) HappyFishTV
All rights reserved. Unauthorized reproduction is a violation of applicable laws.
In order to avoid copyright infringement, please, do not upload this song on your channel.

Sursa Videoclipului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Partners: FYTube , Filme Seriale Online , masini in rate