#77 | Nicu Alifantis | „Am o colecție de peste 140 de instrumente.” | Boomerul şi Milenialu’ Omenirea.Ro


Nicu Alifantis este invitat în prima ediție din 2023 a podcastului „Boomerul și Milenialu”, cu Silviu Petcu și Alexandru Zob, în care se discută despre: Muzică, Teatru, Brăila, Prietenia cu Florian Pittiș, Concerte, Colecția sa de instrumente, precum și alte subiecte interesante.

Nicu Alifantis este un muzician, actor, poet, cântăreț și compozitor român de muzică folk și muzică de teatru.

Nicu Alifantis, s-a născut pe 31 mai 1954, la Brăila din părinți greco-macedoneni (mama sa, Evdocsia, era aromâncă, iar tatăl său, Menelaus, grec) face studii muzicale particulare și debutează scenic în anul 1973. Este angajat în 1975 la Teatrul „Maria Filotti” din Bralia și devine destul de cunoscut și iubit de public, astfel încât, în 1976, casa de discuri Electrecord îi editează primul material discografic, „Cântec de noapte”, cu patru piese. În același an se înscrie în ATM.

După armată devine membru al „Cenaclului Flacăra”, condus de poetul Adrian Păunescu, și participă la majoritatea „întâmplărilor artistice”, melodii ale sale figurând pe compilațiile „Folk 1” și „Folk 2” apărute la „Electrecord” în 1977 și, respectiv, în 1978. În 1983, la apariția triplului LP, care marca 10 ani de activitate a cenaclului, Nicu Alifantis este cel mai bine reprezentat cantautor de pe acest album, figurând cu trei piese.

Între 1973 și 2002 a susținut 4.036 concerte.

În 1995 fondează grupul Alifantis & Zan, ca trupă de studio, pentru albumul său „Voiaj”. În 1996, după înregistrarea albumului „Nichita”, Zan devine o trupă de proiecte, din care mai fac parte: Virgil Popescu (chitară bas, voce), Sorin Voinea (claviaturi, voce), Răzvan Mirică (chitară electrică și acustică, sitar, mandolină, voce), Relu Bițulescu (tobe, percuție).

În aprilie 1999 înființează Fundația ”Nicu Alifantis”, cu scopul de a promova „proiecte artistice în care valoarea, forța și autenticitatea vor fi primordiale”.

Pe 2 iunie 2010, cânta în deschiderea concertului Bob Dylan de la București.

În 2019 aniversează 50 de ani de la lansarea piesei „Decembre” printr-o colecție de muzici, imagini (foto și video), amintiri și cuvinte, în colaborare cu Muzeul Național al Literaturii Române.

Este unul din cei mai prolifici compozitori de muzică de teatru din lume, compunând coloana sonoră pentru peste 100 de piese și lucrând cu unii din cei mai mari regizori români: Alexandru Tocilescu, Sanda Manu, Silviu Purcărete, Cristian Hadji Culea, Gelu Colceag, Cătălina Buzoianu și mulți alții. Iar dragostea de scenă nu s-a limitat la a compune muzică de teatru, ci a și jucat mici roluri legate de muzică (acordeonistul din “Furtună” lui Ostrovski, trubadurul din “Swanewit” de Strindberg etc.).

A realizat și coloanele sonore a 17 filme, a cântat tema filmului “Ringul” (Regia: Sergiu Nicolaescu) și a jucat rolul Radu Cantacuzino în “Bietul Ioanide”, în regia lui Dan Pița.
Surse: foreverfolk.com, wikipedia
Îți mulțumim că ne susții cu like, share, subscribe și gânduri bune!

Dacă ți-a plăcut, dă mai departe!

Follow us on the web:

Instagram: https://www.instagram.com/happyfishteleviziune/
Facebook: https://www.facebook.com/happyfish.ro/
Site: http://www.happyfish.ro/
Canal clips: https://www.youtube.com/channel/UCJKUYZ5OjRHl6LWOGujdolQ
Zob: https://www.facebook.com/alexandru.zob
Petcu: https://www.facebook.com/silviu.petcu.50

#zob #petcu #boomerulsimilenialu’ #podcast #happyfish

(C) & (P) HappyFishTV
All rights reserved. Unauthorized reproduction is a violation of applicable laws.
In order to avoid copyright infringement, please, do not upload this song on your channel.

Sursa Videoclipului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Partners: FYTube , Filme Seriale Online , masini in rate