#62 | Nora Iuga | „Îmi plac și defectele mele.” | Boomerul şi Milenialu’ cu Petcu & Zob Omenirea.Ro


Nora Iuga este invitată în prima ediție din noul sezon al podcastului „Boomerul și Milenialu’” cu Silviu Petcu și Alexandru Zob, în care discută despre: Monarhie, Tudor Vianu, George Călinescu, Fotbal, Poezie, Copilărie și alte subiecte interesante.

Nora Iuga. pe numele sau real Eleonora Almosnino, s-a născut pe 4 ianuarie 193, în București. Este poetă, romancieră și traducătoare din limbile germană și suedeză. Este soția poetului George Almosnino și mama balerinului Tiberiu Almosnino.

Este absolventă a liceului „Iulia Hașdeu” și, în 1953, și-a luat licența cu specializarea Germanistică la Facultatea de Filologie, Universitatea București. I-a avut ca profesori pe Tudor Vianu și George Călinescu. Profesoară de limba germană între 1954 și 1955. Lucrează ca bibliografă la Biblioteca Centrală de Stat, în perioada 1955-1969. Din 1969 până în 1977, a fost redactor la Editura Enciclopedică. Ziaristă la ziarele de limba germană „Neuer Weg” și „Volk und Kultur” (1977-1986). Din 1971 este membră a Uniunii Scriitorilor din România și membră PEN –Club. Din anul 2000 deține funcții de conducere în Uniunea Scriitorilor: secretară a Secției de Poezie (inițiatoarea Cenaclului Uniunii Scriitorilor „Gellu Naum”), în perioada 1999 – 2002, membră în Consiliul de conducere a Uniunii Scriitorilor în 2002, membră în Biroul Asociației Scriitorilor din București în 2002.

Din 1985 este scriitoare profesionistă. Face lecturi publice în străinătate și primește numeroase burse. A început să scrie versuri în clasa a doua la Institutul Catolic: în timp ce tatăl ei cântă la vioară un poem de Jeno Hubay, Nora Iuga a simțit o vibrație puternică și muzica a început să se transforme în cuvinte. Atunci a trăit pentru prima oară tulburătoarea atingere a inspirației. Probabil din această cauză, Nora Iuga nu suportă calificativul de profesionist în poezie și nu și-a făcut niciodată o meserie din scris.

În 2009 a primit bursă Deutscher Akademischer Austausch Dienst (DAAD) oferită de Germania pentru scriitori străini.

La 79 de ani, Nora Iuga a devenit cel mai vârstnic blogger literar, în iulie 2010, apărându-i nr. 1 din „Girafa albastră”, o revistă audio-video, cu și despre autoare, pe care intenționează să o publice trimestrial.
Sursă: Wikipedia

Follow us on the web:

Instagram: https://www.instagram.com/happyfishteleviziune/
Facebook: https://www.facebook.com/happyfish.ro/
Site: http://www.happyfish.ro/
Canal clips: https://www.youtube.com/channel/UCJKUYZ5OjRHl6LWOGujdolQ
Zob: https://www.facebook.com/alexandru.zob
Petcu: https://www.facebook.com/silviu.petcu.50

#zob #petcu #boomerulsimilenialu’ #podcast #happyfish

(C) & (P) HappyFishTV
All rights reserved. Unauthorized reproduction is a violation of applicable laws.
In order to avoid copyright infringement, please, do not upload this song on your channel.

Sursa Videoclipului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Partners: FYTube , Filme Seriale Online , masini in rate