Realitatea nu este la fel de clara si de simpla asa cum ne place adesea sa ne gandim. Exista mai multe teorii ciudate, de care vom vorbi in acest articol; oamenii de stiinta si filozofii au facut tot posibilul pentru a dezbate aceste teorii:
1) Marea glaciatie. Marea glaciatie este teoria despre starea finala spre care se indreapta Universul. Acest Univers are o cantitate limitata de energie; conform acestei teorii, atunci cand energia se va termina, Universul va intra intr-o stare de inghet. Miscarea particulelor va incetini si, intr-o zi, se va opri.
2) Solipsismul. Solipsismul este teoria filozofica, conform careia nimic nu exista in afara constiintei individuale. La prima vedere, teoria aceasta pare a fi o prostie: cine ar putea nega faptul ca lumea din jurul nostru nu exista? Dar totusi, chiar e imposibil de verificat daca nu cumva nimic nu exista in afara constiintei proprii. Ganditi-va la visele pe care le-ati avut: nu e posibil ca totul din jurul nostru sa fie doar un vis? De unde stiu eu, de exemplu, ca totul din jurul meu e real si nu e efectul imaginatiei mele?
3) Filozofia idealista: George Berkeley, tatal idealismului, crede ca totul (Universul) exista ca idee in mintea cuiva. Daca Dumnezeu a creat aceasta lume, acest Univers fizic e o simpla idee care s-a materializat?
4) Prezentismul. Timpul e un lucru pe care noi il percepem ca ceva care se scurge, si, din acest punct de vedere, noi il dividem, de obicei, in trecut, prezent si viitor. Prezentismul spune ca trecutul si viitorul sunt concepte imaginare, doar prezentul fiind real.
5) Eternalismul. Eternalismul este opus prezentismului. Exista o teorie filozofica care spune ca timpul are mai multe invelisuri, putand fi comparat cu o prajitura in mai multe straturi. Intreg timpul exista simultan, dar masura este determinata de observator. Ceea ce el vede depinde in ce punct priveste. Astfel, dinozaurii, primul razboi mondial si Obama exista simultan, dar ei pot fi observati doar dintr-o locatie specifica.
6) Teoria multiversurilor. Aceasta spune ca exista mai multe universuri, poate ca un numar infinit de universuri, atat din punct de vedere al spatiului, cat si al timpului. De exemplu, intr-un alt univers, Obama este simplu om, pe cand in universul acesta, el este in prezent presedintele Statelor Unite.
7) Realismul fictional. Este o ramura interesanta a teoriei multiversurilor. Superman este real, ca si Harry Potter, dar intr-un univers paralel, acolo unde fictiunea devine realitate.