De cele mai multe ori abia asteptam sa devoram o portie de cartofi prajiti. Fie ca ii servim garnisiti cu brinza, fie ca ii punem alaturi de o friptura si de o salata de varza, cartofii prajiti sunt intotdeauna bineveniti in meniul nostru. Cu toate acestea, specialistii incearca sa ne dezvete de preparatul cu pricina. Cercetatorii de la Universitatea Tehnica din München au publicat un studiu potrivit caruia cartofii care sint prajiti la o temperatura mai mare de 120 de grade Celsius pot cauza cancer! In interiorul acestora se produce o substanta numita „glicidamida”, care este periculoasa. Chiar daca cercetatorii recomanda prajirea cartofilor la temperaturi moderate, in industria alimentara o astfel de decizie nu este acceptata, intrucit, daca se scad temperaturile in timpul gatitului, creste riscul de contaminare microbiologica. Pentru studiu, Universitatea Tehnica din München a analizat zece tipuri de chipsuri, trei soiuri de cartofi semipreparati si cartofi prajiti acasa si a observat ca toate contin glicidamida in concentratii de 0,3-1,5 micrograme pe kilogram, cele de acrilamida, substanta considerata de asemenea cancerigena, variind intre 300 si 600 micrograme pe kilogram.
Sursa: www.tricolorul.ro