Imagine: generata de Microsoft Designer
Ochii noștri ne ajută să percepem lumea din jurul nostru și pot dezvălui multe despre lumile noastre interioare. Dar, în mod misterios, ochii noștri se pot schimba și cu respirația noastră. Într-un nou studiu, cercetătorii din Suedia și Olanda au descoperit că dimensiunile pupilei fluctuează la fiecare inspirație și expiraţie (Pupila este orificiu central, rotund, al irisului, prin care razele luminoase sunt dirijate spre retină).
De peste 100 de ani, am înțeles că pupilele răspund mai mult decât la lumină, dar studiile privind dacă ele se extind și se contractă odată cu respirația noastră au fost contradictorii. Unele cercetări sugerează că pupilele se dilată pe măsură ce inspirăm, în timp ce o analiză din 2022 a constatat că există „dovezi neconcludente” pentru acest fenomen.
Așadar, neurologul Martin Schaefer de la Institutul Karolinska din Suedia și colegii săi și-au propus să abordeze limitele studiilor anterioare. Într-o serie de experimente, echipa a folosit o cameră specială pentru a măsura dimensiunile pupilelor în rândul a peste 100 de voluntari, în timp ce aceștia erau în repaus și îndeplineau o sarcină vizuală. „Dimensiunea pupilei atinge în mod constant minimul în jurul debutului inspiraţiei și maximul în timpul expirației”, scriu cercetătorii în raportul lor.
Același model a fost prezent şi atunci când voluntarii au efectuat o sarcină vizuală simplă sau doar se uitau la un loc, când respirau pe nas sau pe gură.
Acest lucru este în contrast cu studiile anterioare care susțin că pupilele sunt cele mai mici atunci când se expiră. Mărimea pupilei are o serie de influențe, așa că Schaefer și echipa sa au urmărit mai multe cicluri de respirație; acest lucru poate explica unele dintre rezultatele contradictorii din trecut. De exemplu, mărimea pupilelor se modifică în funcție de stările emoționale (cum ar fi creșterea fricii), de excitarea fizică și de utilizarea anumitor medicamente (cum ar fi antidepresivele).
Medicii pot folosi pupilele noastre pentru a măsura nivelurile de conștiență și pentru a detecta condițiile de sănătate mintală, astfel încât înțelegerea mai bine a comportamentului lor ar fi folositoare pentru stabilirea unui diagnostic mai precis.
Sursa: studiul ştiinţific „The Respiratory-Pupillary Phase Effect: Pupils size is smallest around inhalation onset and largest during exhalation” / biorxiv.org