Imagine generata de Microsoft Designer
NASA a surprins o erupție de plasmă întunecată pe Soare, care are șanse de 60% să provoace pene de curent pe Pământ în această săptămână (22 iulie – 28 iulie 2024). Erupția solară „rece” de circa 20.000 de grade Celsius (C) reprezintă aproximativ un sfert din temperatura erupțiilor solare „calde” ale Soarelui, care au o medie de 80.000 de grade C și sunt mult mai bine înțelese de oamenii de știință.
Administrația Națională Oceanică și Atmosferică a Statelor Unite (NOAA) a emis luni, 22 iulie 2024, o alertă avertizând că această erupţie de plasmă întunecată ar putea duce la „fluctuații ale rețelei electrice”. De asemenea, erupţia poate afecta comunicaţiile radio, de aviaţie şi operaţiunile de sateliţi. Un videoclip NASA realizat de satelitul solar Solar Dynamics Observatory arată un nor întunecat al erupției solare reci, care porneşte din Soare, creând ceea ce pare a fi un „fum negru”.
Așa-numitele „erupții solare reci” – care au făcut obiectul unui studiu serios de către astrofizicieni doar în ultimul deceniu – nu par a fi mai puțin ridicate în radiații cu microunde decât o erupție solară caldă.
Aceste erupții solare cu temperatură mai scăzută, conform unui studiu din 2023, produc „frecvențe de vârf mai mari de emisie de girosincrotron”, forma de radiație responsabilă pentru emisiile radio intense și perturbatoare ale unei erupții.
Această erupție solară rece de clasă M a erupt din regiunea petelor solare numită AR3757, duminică seara, 21 iulie 2024. Mai exact, erupția a fost o clasă M1, care se află la capătul inferior al scării de 10 puncte în acest interval mediu M.
Erupțiile solare sunt împărțite în patru categorii, în funcție de gravitatea lor: erupțiile de clasa X sunt cele mai intense, urmate de M, C și cele mai slabe, B. Doar erupţiile X și M radiază energie suficient de puternică pentru a afecta Pământul, impulsurile lor electromagnetice putând provoca probleme de comunicații și întreruperi de energie electrică.