Desi titlul ar parea la prima vedere destul de amuzant, totusi el este unul cat se poate de serios. De ce? Pentru ca, daca stiti sa-i asigurati conditiile necesare de hrana si de afectiune, este un animal de companie care va va rasplati cu buna dispozitie, prin jocurile ei. Trebuie doar sa aveti chef de ea. De ce sanatosi? Pentru ca prin simpla ei prezenta reduce riscurile anumitor maladii, in special cele cardiovasculare.
De multe ori am citit cu totii in presa sau am vazut la televizor cazuri in care pisicile au devenit salvatoarele stapanilor lor. O femeie a recunoscut ca intr-o noapte a fost trezita de mieunaturile isterice ale pisicii sale. Si pe buna dreptate, pentru ca-i luase foc patul; femeia nu scosese din priza patura electrica. In legatura cu rostul acestui animal de companie, concluziile le trageti singuri!
Aducerea unei pisici intr-o familie in care toti membrii o asteapta reprezinta un subiect de interes comun, care provoaca conversatii intre membrii acesteia in ciuda divergentelor asupra altor subiecte, permitand o descarcare afectiva, care antreneaza deblocarea anumitor inhibitii. In sanul unui cuplu care trece prin anumite probleme, prezenta calma a unei pisici dezvolta exprimarea tandretei, a dorintei de a asculta si a sensibilitatii fiecaruia cu privire la celalalt.
Un rol-tampon asupra efectelor patogene ale stresului
Karen Allen, cercetator in domeniul Medicinei la Universitatea din Buffalo din Statele Unite, afirma ca pisica joaca un rol-tampon asupra efectelor patogene ale stresului. Doctorul sud-african J.S.J. Odendaal spune ca interactiunea cu o pisica creste nivelul a cinci agenti chimici naturali prezenti in creier. Aceste substante sunt responsabile cu sentimentele caldurii, securitatii si actioneaza asupra stresului. Dupa ce au facut un studiu stiintific in Suedia, cercetatorii Dennis C. Turner si Gerulf Rieger au concluzionat ca atentia concentrata asupra pisicilor atenueaza gandurile rele, angoasa si sentimentele depresive.
Felinele, la fel de benefice ca si familia
Studii stiintifice au demonstrat ca actiunea de a se ocupa in fiecare zi de o pisica reduce nivelul colesterolului si al trigliceridelor din sange, scade tensiunea arteriala si reduce riscurile maladiilor cardiace. Persoanele in varsta care traiesc izolate, dar care au pisici manifesta niveluri de tensiune arteriala similare cu cele ale tinerelor care au multe contacte sociale, cu prietenii, cu familia. Aceste rezultate releva faptul ca pisica joaca un rol important la persoanele varstnice, moderand cresterea naturala a tensiunii arteriale. Pisicile incetinesc efectele imbatrsnirii asupra functiei cardiovasculare si aduc persoanelor varstnice izolate efecte psihologice la fel de benefice ca si un cadru familial. Stapanii de pisici consuma mai putine medicamente pentru afectiunile cardiace, presiune arteriala si insomnie.
Cresterea rezistentei la boli
Dupa ce a condus un studiu care a durat 7 ani, Dennis R. Ownby, responsabil al Sectiei Alergologie si Imunologie de la Universitatea din Georgia, a ajuns la concluzia ca, atunci cand sunt expusi zilnic pisicilor sau altor animale, copiii se confrunta cu endotoxine, care sunt cunoscute pentru consolidarea sistemului lor imunitar. Studiul a demonstrat ca expunerea precoce la pisici sau caini reduce riscul alergiilor. Relatia emotionala dezvoltata intre pisici si cei care se ocupa de ele are efecte directe asupra functionarii organismului. Astazi se poate cunoaste biochimia emotiilor. Substante ca dopamina, serotonina sunt implicate in emotii. Aceste molecule au alte actiuni asupra omului si mai ales asupra durerii si a imunitatii.
Profesorul Giovanni Ballarini, de la Universitatea din Parma, Italia, este doctor veterinar si zooantropolog, iar studiile sale stiintifice au demonstrat ca persoanele care detin pisici nu sufera asa de des de guturai, dureri de cap si alte maladii comparativ cu restul populatiei. Conform unui articol publicat in Lancet – un important ziar medical -, copiii crescuti in acelasi mediu cu pisicile dezvolta o mai buna rezistenta contra maladiilor de tot felul si nu sunt motivul alergiilor dupa varsta de 7 ani.
Dupa Sunday Telegraph din 18 martie 2001 exista noi probe stiintifice conform carora rezonanta torsului asupra corpului intareste oasele. Acest remediu a fost demonstrat pe persoane care sufereau de osteoporoza, carora durerile li s-au estompat.
Binefaceri in plan social
Persoanele care au inteles binefacerile pe care pisicile le aduc pot foarte usor sa lege prietenii cu alti proprietari de pisici. La scolari, anumiti profesori au constatat ca acei copii care au acasa pisici au o atitudine mai serioasa, lucreaza mai bine si sunt fericiti si mai sensibili.
Atunci cand le este frica sa doarma noaptea, prezenta afectiva a pisicii lor le inlatura aceasta teama. De asemenea, calmeaza durerile de cap si de dinti ale copiilor. Datorita prezentei unei pisici in mediul familial, copilul invata sa-si respecte semenul, caci pisica nu accepta tot ceea ce ii este planuit sa i se faca. Invata ceea ce-i place si va toarce drept recompensa. Copilul invata astfel sa aiba un simt al responsabilitatii si se maturizeaza.
Imbunatatirea fizicului si moralului dupa operatii chirugicale
A putut fi constatat cu usurinta ca efectele benefice ale pisicilor asupra fizicului si moralului imbunatatesc recuperarile pacientilor dupa interventii chirurgicale importante. In acest sens, la centrul spitalicesc Georges Clémenceau de la Montaigu, in 1996, o pisica, numita Minette, se plimba pe culoarele etajului II. Marie-Annick Brachet afirma: Familiile sunt mereu surprinse placut de prezenta Minettei… Minette ii inveseleste mult pe rezidenti… Ea se lasa usor manipulata de catre ei si sta pe genunchii lor. Se suie pe o masa pentru ca rezidentii sa se joace cu ea dupa-amiaza, iar seara face turul de garda.
Stim de mai multi ani ca posesia unui animal de companie este legata de o mai buna insanatosire dupa un atac cardiac, marturiseste Karen Allen, cercetator in Medicina de la Universitatea din Buffalo din Statele Unite.
Suflete pereche ale celor singuri
Pisicile isi imbarbateaza stapanii in momentele lor de solitudine. Pisicile ii fac sa zambeasca si raman in jurul lucratorilor care muncesc singuri: scriitori, gradinari, olari etc. Daca va multumiti doar sa va hraniti pisica si nu-i acordati o atentie minima, ii veti inspira sentimentul ca locuinta dumneavoastra este doar un restaurant si un dormitor comun. Dar, daca o mangaiati mereu pentru a-i arata afectiunea dumneavoastra, ea se va arata la fel de afectuoasa.
Atunci cand privim pisicile jucandu-se, ne pufneste rasul prin mimica si activitatile lor, retinandu-ne atentia. Rasul este bun pentru plamani si pentru imbunatatirea digestiei.