Cine a fost Arhimede și de ce au fost cărțile sale atât de importante? Detaliile despre viața lui Arhimede sunt cunoscute; se știe doar că a fost fizician, astronom, inginer, inventator și matematician. Este considerat unul dintre cei mai importanți oameni de știință din întreaga istorie a omenirii. Este un personaj recunoscut, nu numai pentru cunoștințele sale pe diverse teme, dar și pentru că a fost proiectantul de mașini avansate și chiar de arme de asediu. Cu toate acestea, cărțile sale de matematică nu erau la fel de faimoase ca alte scrieri pe care le-a compus, ele fiind foarte utile pentru că conțineau progrese științifice.
Arhimede a trăit în jurul secolului al III-lea, iar toate cercetările și diferitele sale lucrări au fost efectuate la Siracuza. Una dintre cele mai recunoscute lucrări ale sale este înregistrată într-un palimpsest antic, numit Palimpsestul Arhimedian. Acest document important conținea teorema mecanică a lui Arhimede scrisă pe paginile sale. În carte este un discurs din secolul al IV-lea al unui politician și orator renumit din Atena, numit Hyperides.
Cele mai importante informații din Palimpsestul Arhimedian au fost diverse calcule făcute cu 23 de secole înainte. Adică ceea ce matematicianul și fizicianul dezvăluise cu secole în urmă, omenirea avea să descopere mult mai târziu. Fizicianul și gânditorul grec a reușit să găsească o modalitate de a deduce centrul de greutate dintr-un segment de parabolă, din paralelogram, trapez și triunghi. Toate aceste calcule sunt foarte importante; în zilele noastre, ne permit să rezolvăm probleme, cum ar fi timpul de călătorie al unui obiect pe o anumită distanță. De asemenea, calculele lui Arhimede sunt utile pentru construirea de poduri sau de zgârie-nori.
Ce s-a întâmplat cu Palimpsestul lui Arhimede? Se pare că nimeni nu a înțeles importanța a ceea ce era scris pe sul, așa că a fost păstrat mult timp. După ceva timp, documentul a fost găsit de niște călugări dintr-o mănăstire creștină, l-au dezlegat, l-au scos și i-au şters paginile. La fel au procedat și cu alte 6 manuscrise, într-unul dintre ele fiind inclusă o lucrare a lui Hyperides. Toate foile manuscrisului au fost apoi combinate și refolosite. Pe paginile reciclate au fost scrise rugăciuni creștine și cărți biblice. Anterior se obișnuia să se recicleze hârtie, pentru că la acea vreme a avea acest material era un lux.
Dar nu totul a fost pierdut, așa cum se credea cândva. În 1840, un cercetător a devenit curios de un document pe care l-a văzut la Constantinopol. Așa că s-a hotărât să ia o foaie din manuscrisul matematic care era încă puțin vizibil, neștiind importanța a ceea ce avea în mâini. Mai târziu, Johan Heiberg, un danez care era responsabil cu studiul și reconstrucția textelor antice, a inspectat documentul. Când filologul a studiat textul, și-a dat seama că era Palimpsestul Arhimedian. Aceste scrieri străvechi se pierduseră demult.
Între 1998 și 2008 s-au realizat lucrări științifice de restaurare a Palimpsestului Arhimedian, folosindu-se metode de procesare digitală a imaginii, dar şi diferite tipuri de radiații, de la lumina ultravioletă, la razele X și la radiațiile infraroșii. După restaurarea Palimpsestului Arhimedian, cercetătorii au reușit în sfârșit să-l digitizeze, şi, în cele din urmă, au făcut o transcriere a textului original.