Medicina traditionala chineza are cateva principii.
Conform primului principiu, omul este studiat in calitate de individ complet, in ansamblul sau, din punct de vedere psiho-fiziologic, cu gandurile sale, sentimentele sale si ansamblul sau de celule (soma). Aceasta medicina studiaza o fiinta vie, nu pe plan static si analitic, ci fiecare organ si fiecare functie in relatie cu celelalte, pe un plan de perpetua evolutie si transformare, ceea ce explica marea sa complexitate.
Al doilea principiu in medicina traditionala chineza este ca omul corespunde cerului si pamantului (notiunea de yin si yang). Legea Universului este duala. Omul este un reflex al arhitecturii lumii si al miscarii universului. In Univers, Yin-ul si Yang-ul se aplica anotimpurilor si ciclului zi-noapte: la miezul noptii Yin-ul este la maximum, in acel moment se naste Yang-ul, care creste pana la amiaza, cand atinge maximum, atunci nascandu-se Yin-ul. Cand Yin-ul creste, Yang-ul descreste. La om, corpul este Yin si Yang, organele pline (ficat, inima, splina-pancreas, plamani, rinichi) sunt yin si viscerele (vezica biliara, intestin subtire, stomac, intestin gros, vezica urinara) sunt yang.
Principiul al treilea din medicina traditionala chineza spune ca viata omului este guvernata de Legea Celor Cinci Elemente. Aceste elemente sint apa, lemnul, focul, pamintul si metalul. Conform acestei teorii, Universul este constituit din 5 elemente aflate intr-o continua miscare de producere si de distrugere reciproca. Legea creatiei: apa stimuleaza si produce lemn (padurea); lemnul stimuleaza focul; focul stimuleaza pamantul (produce cenusa); pamantul produce metalul (minereu); metalul produce apa (prin topire), apoi ciclul se reia. Legea distrugerii: apa stinge focul; focul topeste metalul; metalul taie lemnul; lemnul domina pamantul; pamantul domina apa si ciclul se reia.
Dupa observatii de secole, chinezii au adaugat fiecarui element corespondente si analogii pe care le-au gasit in natura si la om. Sanatate inseamna curgerea armonioasa a energiilor prin corp, iar boala inseamna orice perturbare survenita in circulatia acestor energii. Sanatatea mai depinde si de rezonanta energiilor macrocosmosului universal cu microcosmosul uman. Ruperea acestor echilibre energetice va produce boala. De fapt, nu exista boala, ci numai dezechilibre energetice.