Imagine generata de Microsoft AI
Oamenii de știință au detectat două gaze care indică viața pe Venus și nimeni nu poate explica cum au ajuns acolo.
Cu temperaturi de suprafață care depășesc 860 de grade și presiuni atmosferice zdrobitoare care sunt de peste 100 de ori mai mari decât cele găsite pe propria noastră planetă, condițiile de pe Venus sunt incontestabil infernale. Dar, în timp ce probabilitatea de a găsi semne de viață pe suprafața sa rămâne scăzută, oamenii de știință au speculat de mult timp că formele de viață primitive ar putea avea o existență sus, în nori. Acum se pare că probabilitatea ca acest lucru să fie așa a primit ceva un impuls datorită descoperirii a două gaze – fosfină și amoniac – în norii lui Venus.
Aceste două gaze sunt, de obicei, indicaţii ale existenţei vieții și nimeni nu poate găsi niciun proces non-biologic care ar putea explica prezența lor acolo. „Descoperirile noastre sugerează că atunci când atmosfera este scăldată în lumina soarelui, fosfina este distrusă”, a spus Dr. Dave Clements de la Imperial College London. „Tot ceea ce putem spune este că fosfina este acolo. Nu știm ce o produce”.
Totuşi, în ciuda entuziasmului din jurul descoperirilor, nu există nicio garanție că prezența acestor gaze în atmosfera lui Venus înseamnă că acolo există viață extraterestră. De asemenea, va fi necesar să se stabilească dacă aceste constatări sunt corecte. „Dacă se confirmă cu adevărat fosfina și amoniacul, atunci cresc șansele de existenţă a unor organisme vii”, a spus profesorul Nikku Madhusudhan de la Universitatea din Cambridge.
Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): theguardian.com