In urma solicitarilor primite de la cititori de a explica mai amanuntit fenomenul de constienta sub anestezie am hotarat sa publicam parerea Asociatiei Americane de Asistenti Anestezisti („American Association of Nurse Anesthetists”) in legatura cu acest subiect. Speram sa aducem informatii utile si suficiente pentru a calma groaza de anestezie indusa de filmul „Awake” (2007), incercand sa prezentam o perspectiva cat mai realista asupra fenomenului.
Constienta pacientului sub anestezia generala (sau anestezie constienta) este o conditie rara care se intampla atunci cand pacienti ce au suferit o interventie chirurgicala isi pot aminti imprejurarile sau un eveniment – uneori chiar presiune sau durere – in legatura cu operatia lor din timpul cat au fost sub anestezie generala. Cazuri severe de constienta sub anestezie se intampla foarte rar, dar cercetari sunt in desfasurare pentru a determina cauzele de constienta si pentru a le preveni.
Definitia constientei. Sub anestezie generala, unui pacient ii este administrata o medicatie care are ca scop obtinerea inconstientei si usurarea durerii. Daca aceasta medicatie esueaza, apare constienta. Cu alte cuvinte, pacientul se trezeste,devine constient de anumite evenimente ce se petrec in timpul operatiei si s-ar putea sa-si aminteasca unele sau toate evenimentele. De asemenea, daca medicatia de usurare a durerii esueaza sau este inadecvata, pacientul poate simti durere in timp ce este treaz. In fine, cazuri care implica anestezia generala cer frecvent ca pacientului sa i se administreze medicamente pentru a preveni miscarea. In cazuri foarte rare, medicatia pentru somn si durere esuiaza in timp ce agentul paralitic nu esueaza, facand prin urmare imposibil pacientului de a comunica aceasta situatie nedorita celor ce ii administreaza anestezia.
Frecventa constientei sub anestezie. Aceasta se intampla infrecvent, iar durata siseveritatea variaza. Pacientii pot sau nu sa simta durere. Unii pacienti traiesc un sentiment de presiune. S-a estimat ca aproximativ un pacient din o mie de anesteziati general trec prin experienta unui oarecare nivel de constienta,de obicei trecator. It is important for pat Este important ca pacientii sa inteleaga ca experiente de constienta severa sunt mult prea neobisnuite. Pacientii NU ar trebui sa se teama! Posibilitatea redusa de a trai constienta sub anestezie nu ar trebui sa determine pacientii sa nu se mai opereze. Marele adevar in legatura cu aceast subiect este ca: Chirurgia moderna este posibila doar datorita miracolului anesteziei.
Siguranta anesteziei. Anestezia de azi este mult mai sigura decat a fost vreodata inainte datorita evolutiei din tehnologie si farmacologie, precum si datorita practicilor standard tot mai stringente si cerintelor educationale care li se impun anestezistilor. Un raport din 1999 dat de Institutul de Medicina si intitulat” Este uman sa gresesti” a indicat ca anestezia este de aproape 50 de ori mai sigura decat a fost in anii 1980.
Asistentii Anestezisti certificati si inregistrati(CRNAs). Acesti asistenti cu practica avansata (in Romania exista specializarea de medic anestezist) sunt profesionisti in anestezie, care administreaza in siguranta aproximativ 27 milioane de anestezice in fiecare an. Ei anesteziaza in toate tipurile de operatii si alte proceduri, inclusiv operatii pe cord deschis si transplanturi.
CRNAs: Pe partea voastra, de partea voastra. CRNAs sunt oameni care ingrijesc pacientii cu propriile maini care sunt mandri sustinatori ai pacientilor lor. Ei raman cu pacientii lor de-alungul operatiilor, monitorizand in continuu semnele lor vitale si ajustandu-le anestezicele la nevoie.
Cauze de constienta. In ciuda imbunatatirilor dramatice in calitatea anesteziei de azi, constienta in timpul anesteziei poate inca sa apara pentru cateva motive. Cauze comune de constienta sub anestezie sunt anestezia inadecvata si falimentul aparaturii sau proasta utilizare a acesteia.
Operatii chirurgicale cu risc inalt. In unele operatii cu risc inalt precum interventiile pe cord, traumatismele si nasterile cezariene, folosirea unui anestezic puternic s-ar putea sa nu fie in interesul cel mai mare al pacientului. In aceste si alte situatii critice sau de urgenta, constienta s-ar putea sa nu fie complet evitabila.
Impactul de durata. O minoritate de pacienti care traiesc constienta sub anestezie pot dezvolta dezordini de stress posttraumatic(PTSD), care este asociat cu cosmaruri repetitive, anxietate, iritabilitate si ganduri legate de moarte.
Prevenirea constientei sub anestezie. Cercetarea cauzelor si prevenirea anesteziei constiente sunt in desfasurare. Anestezistii combina judecata lor clinica cu folosirea diferitelor tehnologii de monitorizare pentru a se asigura ca pacientii lor sunt inconstienti si lipsiti de durere in timpul operatiei. Dispozitive de monitorizare a creierului pot fi folosite pentru a monitoriza profunzimea inconstientei (somnului) si sunt disponibile in majoritatea spitalelor din SUA (si Romania). Studiile au aratat ca aceste monitoare ii pot ajuta pe anestezisti sa reduca riscul de constientizare, desi ele singure nu sunt o garantie a prevenirii constientei sub anestezie.
Comunicarea pacient/anestezist dinaintea operatiei. Pacientii trebuie sa aiba oportunitatea sa se intalneasca cu anestezistul lor inainte de operatie pentru a discuta despre minima posibilitate de constienta sub anestezie, modul de anesteziere care va fi folosit, modul in care vor fi monitorizati in timpul operatiei, daca anestezistul cu care stau de vorba este cel care va sta langa ei tot timpul operatiei si orice alte nelinisti si nelamuriri pe care le-ar mai putea avea. Este important pentru pacienti sa fie cinstiti in legatura cu medicamentele (inclusiv suplimentele alimentare) pe care le iau, consumul de alcool si de droguri, alte conditii fizice si boli pe care le au si alti factori care ar putea influenta reactia corpurilor lor fata de anestezie.
Discutia pacient/anestezist de dupa operatie. Pacientii care cred ca au trait constientizarea sub anestezie ar trebui incurajati sa discute experienta lor si trairile lor in legatura cu aceasta experienta cu anestezistul lor.
Filmul „Awake”. Acest film este un spectacol fictiv care exploateaza constientizarea sub anestezie ca si intriga a povestirii. Spectatorii ar trebui sa isi aminteasca ca in timp ce constientizarea (obisnuita a) pacientului sub anestezie generala se intampla, cazuri severe precum cea descrisa in „Awake” sunt extrem de rare.