Strigoii

Ce sunt strigoii?
Conform credintelor populare, strigoiul e o fiinta omeneasca (barbat sau femeie) care vine pe lume cu o tichie sau caita pe cap, si cu sira spinarii prelungita in forma de coada, nu prea lunga, acoperita cu par ; toata ziua-si vede de treburi, ca ceilalti oameni, dar noaptea, indata ce a adormit, ii iese sufletul, care se duce sa se intilneasca cu alti strigoi, iar trupul ramine ca mort pe pat. Sufletele acestor strigoi se intilnesc in locuri anumite, pe la raspintii, si joaca impreuna. Strigoii, si in special strigoaicele, sunt de o rautate neinchipuita, ucid copiii si le sug singele, strica casatoriile, ii saracesc pe oameni, iau mana de la vaci si de la semanaturi.
Cand moare una din aceste fiinte, despre care se crede ca a fost strigoi sau strigoaica, i se vira prin inima o frigare inrosita in foc sau un par, pentru ca sufletul ei sa nu mai poata iesi din mormint si sa chinuiasca oamenii noaptea. Se mai crede ca se pot preface in diferite animale, lupi, ciini etc.
Cine se face strigoi?
a) Copilul, cand se naste, are cateodata o pielita ca o tichie pe cap. Daca moasa nu-i ia repede aceasta tichie, copilul o trage cu miinile si o inghite. Acest copil se face strigoi. In alte parti se crede ca copilul care se naste cu o caita pe cap, abia dupa moarte se face strigoi.b) Strigoi se mai fac din copiii nascuti din var cu vara sau din alte rude de aproape, ori dintre cei ce mor ucisi de mamele lor, fara a fi insa botezati.c) Daca o femeie face sapte fete in sir, una dupa alta, a saptea se face strigoaica. Tot asa se face strigoi al saptelea baiat din sapte baieti nascuti in sir.d) Se mai fac strigoii din copiii intorsi de la tita sau din aceia care sug pe furis sinul mamei la o saptamina dupa intarcare.e) Se mai fac din copiii de strigoi pe care acestia ii lasa linga lauzele nepazite, punind copilul lor in locul copilului femeii.f) Se pot naste si din ucigasi sau din fermecatori.g) Femeia, cand e insarcinata, daca bea  apa spurcata de balele diavolesti, pruncul ce va naste se face strigoi.h) Daca o pisica sau un caine trece pe sub masa mortului, sau trece peste dansul, acesta, dupa ingropare, se face strigoi.
Cum se cunoaste strigoiul?

Sunt anumite semne dupa care se poate recunoaste un strigoi:a) Copiii care deoache se socotesc a fi strigoi.b) Cei ce nu mananca usturoi si se feresc de tamaie sunt strigoi.c) Strigoii sunt inalti, au ochii rosii, unghii lungi, corpul acoperit cu par. iar sira spinarii e prelungita in forma de coada, care e acoperita cu par. Unii sustin ca au picioare de cal, maini paroase si o gura larga ca de capcaun. Strigoiul are chip de om cand umbla noaptea; dar dimineata, cand te uiti, desi ti se pare ca a trecut un om pe acolo, vezi insa urme ca de manz. Atunci stii ca omul care a trecut pe acolo e strigoi. Pe strigoi ii pot recunoaste oamenii nascuti intr-o sambata.
Cum se manifesta strigoiul?
Strigoiul se arata de obicei la Sf. Vasile, la Sf. Gheorghe, dar mai ales la Sf. Andrei, cam pe la jumatatea noptii, si e mai totdeauna imbracat in rosu, probabil vopsit cu singele pe care-l varsa. Se intalneste cu altii si joaca pana pe la cantatul cocosilor, apoi iarasi intra in groapa, dar nu lasa nicio urma pe mormant, pe unde a intrat.
Strigoiul incepe a iesi din mormant la sase saptamani dupa ce a murit; dupa altii, iese din groapa dupa ce a stat in pamant 9 zile. Iese din groapa si bantuie pe pamant cam pe la miezul noptii si se intoarce in mormant cand canta cocosii. De obicei, strigoii au o zi a lor, cand ies cu totii din morminte, se aduna la hotar si se prind in hora si joaca, cum joaca flacaii duminica. Dar ei joaca sus, in vazduh, si se rotesc in imprejurul turlelor bisericii, intocmai ca berzele calatoare. Petrec si fac o larma de ti-ar lua auzul, daca n-ar astupa dracul urechile unde joaca ei. Daca iese vreunul pe-afara in timpul acela, atunci e vai de capul lui! Tabara toti pe el si-l trantesc de pamant, il slutesc ori il amutesc. Dupa ce se satura de joc, incep sa se bata cu limbile melitelor, in loc de sabii, alteori cu coasele. Bataia incepe cand unul din strigoi, o capetenie a lor, rosteste cuvintele: „usturoi rosu!” si lupta nu inceteaza decat atunci cand capetenia lor striga: „usturoi alb!” sau cand canta cocosii.
Intr-unele nopti luminate de un corn al lunii, cei nascuti simbata, care, dupa cum am spus, au darul de a putea vedea strigoii, daca stau la panda. Vad, prin curtile bisericilor si prin cimitire, niste chipuri care tot ies din morminte, pleaca si nu se intorc decat dupa cantatul cocosului, cand au ispravit tot ce aveau de facut. Unii strigoi vii, in noaptea spre Sf. Andrei, se culca afara, ca sa poata pleca mai usor de-acasa. Nu se duc insa cu trupul, ci, cand adorm, le iese sufletul care se preface in fel de fel de animale si, daca trupul acestor strigoi e mutat din locul unde s-a culcat, el ramane mort, caci sufletul, intorcandu-se si nemaigasind trupul in locul in care l-a lasat, se duce pe ceea lume.
Activitatea strigoilor
Noaptea, strigoiul vine pe la casele oamenilor, bate la usi si la ferestre si cere sa i se dea drumul in casa. Daca i se da drumul, e vai si amar de cei din casa! Sunt chinuiti de strigoi in toate chipurile. Daca nu i se deschide, el striga cate un lucru din casa sa-i deschida. Dar romanul are grija de a pune toate lucrurile, in special vasele, cu gura in jos. Daca lucrul e astfel asezat, sa fie puterea strigoiului cat de mare si tot nu-i poate deschide usa. In noaptea asta, groaza ii stapaneste pe toti oamenii din sat. Nimeni, in seara aceasta, sa nu-si mature casa si sa lepede gunoiul, sau sa faca lautoare. Toti mananca usturoi, se ung cu el pe la umeri, piept si genunchi, ung cu el pe la usi, pe la ferestre, pe la porti, pe la ocoalele vitelor, in forma de cruce, ung tatele vacilor, coarnele boilor, limbile melitelor etc. Strigoiul vine si striga la fereastra: „Ai mincat usturoi ?”. Daca omul ii raspunde, il amuteste ; dar daca tace, se duce.
Cum poti scapa de strigoi?
Pentru ca sa scape de moarte, neamurile strigoiului trebuie sa-l „dreaga”. Strigoiul se drege in chipul urmator :
a) cand il ingroapa, pun in jurul mortului pietricele de rau, ca sa aiba ce manca si sa nu vina sa manance inima la neamuri. In poala i se pune rug si marmura.
b) cand il duc la groapa, un om ia mei sau mac si-l presara pe drum, zicand: „strigoiul sa manance pe an cate un bob de mei ori de mac si sa nu manance inimile neamurilor lui”.
c) In groapa, cand sunt gata sa toarne pamant peste mort, pun la picioare un fus, iar la cap un cutit, sau dimpotriva, si zic: „de-o veni strigoiul de la rasarit, sa se intepe in cutit; iar de-o veni de la apus, sa se intepe in fus”.Daca strigoiul ramine „nedres” si nu se gaseste nimeni sa-i scoata inima, atunci el isi mananca toate neamurile si, dupa ce le ispraveste, trece la straini.
Si, pentru ca orice om care moare, nu se stie daca este sau nu strigoi, rudele lui ii baga cate un bob de tamaie in narile nasului, ca sa nu mai poata rasufla ; tot asa si in urechi, ca sa nu auda sfatul rau al diavolului; ii pun si in ochi, ca sa nu-l vada pe necuratul, si-i mai baga si in gura, ca sa nu spuna tartorului numele rudelor lui.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Partners: FYTube , Filme Seriale Online , masini in rate