Indiferent cât de confortabilă ar fi stația spațială, baza lunară sau colonia de pe Marte, lor le va lipsi întotdeauna unul dintre cele mai importante lucruri de care corpul uman are nevoie pentru a rămâne sănătos pe termen lung: un mediu gravitațional local echivalent cu cel al Pământului.
În timp ce astronauții de la bordul Stației Spațiale Internaționale încearcă să atenueze efectele pe termen lung ale imponderabilității, prin exerciții fizice, acest lucru poate oferi doar un anumit grad de eficacitate – în special pentru cineva care ar putea petrece cea mai mare parte a vieții în spațiul cosmic. Viitorii coloniști de pe Lună și Marte se vor descurca puțin mai bine pentru că cel puțin există o anumită gravitaţie, dar ea nu este suficientă pentru a menține pe cineva sănătos fizic de-a lungul anilor sau deceniilor.
Acum, în încercarea de a rezolva această problemă, inginerii de la Universitatea Kyoto și de la Kajima Corporation din Japonia au dezvoltat un concept pentru o clădire futuristă, rotativă, capabilă să producă gravitație artificială prin forța centrifugă. Cunoscută sub numele de „Sticla”, această structură super-avansată în formă de con ar avea o rază de aproximativ 100 de metri, o înălțime de 400 de metri și ar putea face o rotire la fiecare 20 de secunde.
Echipa japoneză a venit, de asemenea, cu un plan pentru a construi o rețea de transport de mare viteză care să conecteze Pământul cu alte lumi. Puteți vedea o reprezentare vizuală a acestor idei în videoclipul de mai jos.