Cafeaua chiar dăunează sănătăţii? Să-i aflăm secretele…

Imagine: pixabay.com (Commons Creative – free)
Întrebarea referitoare la influenţa cofeinei din cafea asupra sănătăţii oamenilor continuă să rămână fără răspuns! În stare pură, această substanţă (metilxantin) exercită o puternică acţiune de stimulare a sistemului nervos; ea ajunge în organism, în principal, prin intermediul cafelei. Dar cafeaua mai conţine în plus, pe lângă cofeină, în jur de 300 de compuşi organici a căror influenţă asupra organismului nu a fost încă studiată. În ceea ce priveşte cofeina, se ştie că după numai 5 minute de la consumarea cafelei, ea ajunge în toate sectoarele organismului, determinând îngustarea unor vase de sânge şi dilatarea altora, intensificând metabolismul şi secreţia sucului gastric.
Sub acţiunea cafelei, muşchii bronhiilor se relaxează, în schimb cei al inimii se contractă. Doza mortală de cofeină este de 10 grame, dar o asemenea cantitate se află în nu mai puţin de 100 de ceşti de cafea. Cofeina se elimină din organism după 24 de ore. De fapt, singurul pericol pe care-l reprezintă cafeaua pentru organism este acţiunea sa narcotică. Dacă omul consumă permanent 5 ceşti de cafea pe zi şi, la un moment dat, dintr-un motiv oarecare, nu mai poate face acest lucru, el va suferi de dureri de cap şi uneori de greaţă, fiind stăpânit de o stare de iritare.
În cazurile de intoxicaţie puternică, se poate deregla ritmul respiraţiei şi creşte numărul bătăilor inimii pe minut. În schimb, insomnii pot să apară şi după numai două ceşti de cafea în 24 de ore. Cu toate acestea, specialiştii înclină să considere că un consum moderat de cafea nu este periculos pentru sănătate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Partners: FYTube , Filme Seriale Online , masini in rate