Muzica New Age

New Age este o miscare religioasa de factura teozofica si ezoterica, aparuta in SUA in jurul anului 1970, propovaduind o ‘noua varsta’ a omenirii sub zodia Varsatorului.
Trasaturile pe scurt ale Miscarii New Age sunt:
1. Sincretismul religios- combinarea unor invataturi si precepte religioase dintre cele mai diverse, considerand ca fiecare din ele contine un sambure de adevar.
2.Divinizarea umanitatii: afirmatia fundamentala a Miscarii New Age este indumnezeirea omului3.Transformationismul: ideea de transformare a constiintei pentru a atinge identitatea divina. Exista transformare individuala si planetara.4.Punerea in legatura a diferitelor crezuri New Age pentru a se ajunge la un numitor comun.5. Unitatea guvernarii- oamenii trebuie sa se vada ca o parte a unui intreg, ca o parte a universului chiar.
Pornind de la aceleasi radacini ca si miscarea cu acelasi nume, muzica a parcurs un drum diferit. Poate ca muzica New Age era subordonata candva miscarii New Age, insa de atunci s-au schimbat multe. Carl McColman, scriitor si redactor al revistei New Age Voice- NAV declara: “muzica New Age este coloana sonora a calatoriei spirituale…”
Evolutia muzicii new age ca un element de sine statator si ca un gen muzical aparte este vazuta clar sub aspectul existentei unor subgenuri muzicale precum: muzica electronica, muzica ambientala, muzica spatiala, muzica pentru meditatie, muzica experimental- instrumentala, muzica world/etno, muzica pentru relaxare cu sunete din natura si altele. Muzica New Age este delicata pentru urechea ascultatorului, are in general un ‘sound’ placut si relaxant si este departe de a fi nociva, dupa cum din pacate, se mai crede inca. Mare parte din subgenurile enumerate mai sus au fost incluse in muzica New Age de curand. De exemplu: muzica electronica a avut firul evolutiei complet separat de New Age Music, prin pionierii sai: Kraftwerk, Klaus Schulze, Pink Floyd si Tangerine Dream, care in anii ‘60-’70 au adus pentru prima oara albume de acest tip la lumina zilei. Abia in ultimii ani muzica electronica a fost ‘asimilata’ genului New Age Music. La fel s-a petrecut in mare parte si cu celelalte genuri muzicale conexe.

De ce a fost ales tocmai termenul de New Age Music ca sa reprezinte acum atatea genuri muzicale inrudite? New Age Voice Magazine mentioneaza ca acest lucru s-a facut datorita mutiplelor intelesuri pe care acest termen le scoate la iveala. Si mai ales pentru ca este un termen mult mai general: muzica New Age are o cuprindere cu mult mai vasta ca denumire decat muzica electronica sau muzica world. Cand spui world music sau meditation music stii exact la ce te referi…
Existenta unor albume cu mesaje subliminale i-a facut pe multi sa se teama si de fapt, cam aici apar nedumeririle in legatura cu termenul New Age in general. Trebuie sa se stie ca la ora actuala mesajele subliminale negative sunt interzise prin lege. In anii ’70 s-au utilizat, pentru o scurta perioada de timp si ca un fel de experiment, mesajele subliminale in cazul publicitatii, unde, intr-un calup de imagini publicitare obisnuite, a fost introdus un mesaj promotional subliminal la o anumita firma sau produs. Efectul: subconstientul telespectatorilor a fost afectat de acel mesaj ascuns, ei cumparand respectivul produs chiar daca au recunoscut apoi ca nu aveau o stricta nevoie de el…
De asemenea unele mesaje ascunse au fost inregistrate pe albumele unor formatii rock cunoscute de altfel. Concluzia a fost reglementarea stricta a acestui taram atat de putin inteles inca. A fost permisa inregistrarea unor mesaje subliminale de ajutor, pe albumele specializate pentru reducerea stressului, renuntarea la fumat, la bautura, etc. Insa conditia esentiala pusa de autoritati a fost sa se mentioneze clar pe coperta albumului daca el contine mesaje subliminale de orice natura. Si cum legislatia americana este foarte dura casele de discuri au trebuit sa se conformeze si sa respecte deciziile impuse.
Parerea preconceputa ca muzica New Age are ceva malefic trebuie sa dispara instantaneu. Muzica exceptionala acestor mari artisti, precum si a altora la fel de talentati, ne dezvaluie adevarata valoare a acestui gen de muzica atat de putin promovat in Romania.
De altfel se pare ca muzica New Age, prin sound-ul deosebit de cald si efectul pozitiv pe care il are asupra ascultatorului, se apropie mai mult de divinitate decat alte genuri muzicale, carora li se face atat de multa reclama in mass-media. Sper ca prin aceste randuri cititorii sa-si lase la o parte neincrederea si sa incerce sa prinda esenta din muzica pe care o asculta. Numai asa vor putea sa compare obiectiv ceea ce au citit aici, cu ceea ce chiar sufletul lor le dezvaluie despre inspiratia oferita de aceasta muzica atat de controversata si totusi atat de placuta si de interesanta …
Cateva exemple de muzicieni si compozitori New Age si genuri inrudite:·Aeoliah (muzica de meditatie)·Andreas Vollenweider (muzica electronica)·Asha (muzica vocala)·Constance Demby (muzica spatiala)·Cusco (contemporary world)·David Arkenstone (electronic/ hymn)·Douglas Spotted Eagle (native american)·Enigma (contemporary world)·Enya (celtic)·Hilary Stagg (muzica de relaxare)·Jean Michel Jarre (electronic/space)·Jesse Cook (contemporary world/ flamenco)·Johannes Linstead (contemporary world/ flamenco)·Joseph Fire Crow (native american)·Kitaro (electronic/ contemporary world)·Klaus Schulze (electronic/ ambient)·Kraftwerk (muzica electronica)·Loreena McKennitt (celtic)·Medwyn Goodall (electronic/contemporary world)·Michael Stearns (ambient)·Mike Oldfield (electronic/rock)·Oliver Shanti (contemporary world)·Robert Gass (vocal/ chanting)·Robert Rich (ambient)·Steven Halpern (muzica de meditatie/ subliminal)·Steve Roach (ambient)·Terry Oldfield (muzica de meditatie)·Tony O’Connor (muzica de relaxare)·Tangerine Dream (muzica electronica)·Vangelis (muzica electronica)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Partners: FYTube , Filme Seriale Online , masini in rate