Talasoterapia

Ce este talasoterapia?
Talasoterapia isi are radacinile in antichitate. Chiar din aceste timpuri, omul devine constient de virtutile apei in tratarea afectiunilor. Preocuparile pentru mediul inconjurator, atentia acordata corpului uman si sanatatii acestuia contribuie la dainuirea talasoterapiei. Reinnoita in metode si structuri, aceasta terapie este din nou la moda pentru a face oamenii sa se simta mai bine si mai in forma.
Daca unii cred ca talasoterapia pastreaza imaginea batrinilor bogati care isi trateaza afectiunile intr-o statiune plictisitoare de la malul marii, atunci ei gresesc. Talasoterapia s-a democratizat si in acelasi timp imbina functia medicala cu mentinerea formei fizice si psihice. Pe linga toate acestea exista curele de slabire, curele antistres de talasoterapie. Ingrijirile sint diversificate si vizeaza un public din ce in ce mai numeros. Foarte multi sint cei care solicita astfel de tratamente pentru durerile de spate sau de picioare.
Tinere mame dornice sa-si regaseasca forma, femei in cautarea linistii si sanatatii, tinere in lupta cu celulita… Pina de curind, talasoterapia nu era destinata decit publicului feminin. Ei bine, lucrurile s-au schimbat si aici. Curele special adaptate barbatilor sint deja in programele marilor centre de talasoterapie.
Alegerea curei potrivite de talasoterapie
Turismul sanatatii si mentinerii formei se dezvolta din ce in ce mai mult. Talasoterapia si-a gasit locul ideal in sistem indeplinind rolul de a reda forma fizica si psihica optima a oamenilor. De aceea, este important cum va alegeti centrul si cura de terapie.

La noi in tara exista centre de talasoterapie pe Litoral in statiunile Eforie Nord, Techirghiol s.a. Turistul nu are decit sa afle ce fel de cura i se potriveste pentru a alege centrul corespunzator. Medicul de familie sau medicul balneolog este cel mai in masura sa recomande aceste lucruri.
Cea mai cunoscuta cura este cea de recuperare a formei fizice si psihice in general. Dar alaturi de cura clasica, centrele au deschis programe de tratament care raspund si unor nevoi individuale, precum cura antistres, cura postnatala sau prenatala, curele antitabac, curele de slabire/ dietetice/ nutritioniste, cura pentru menopauza, curele pentru tratarea anumitor afectiuni (reumatism, poliartrita, sechele postoperatorii sau posttraumatice etc.).
Pe de o parte, o persoana care doreste liniste si odihna nu se va orienta catre acelasi centru cu alta care vrea animatie in fiecare seara. Pe de alta parte, un centru care adaposteste 600 de turisti pe zi nu este la fel cu altul a carui capacitate de primire este de 100 de locuri.
Alt criteriu de selectie este alegerea regiunii si a climatului. In mod traditional calificam climatul de la munte drept unul tonifiant, iar cel de pe litoral unul calmant. Persoanele hiperstresate si insomniace ar avea tot interesul sa opteze pentru o cura marina, pe cind cei obositi ar trebui sa profite de beneficiile aerului de munte.
Turistii trebuie sa aleaga si locul de cazare in centru, iar diferenta este data atit de calitatea si experienta terapeutilor, cit si de confortul camerelor. Un centru deschis de 20 de ani are mai multa experienta decit unul infiintat de curind.
In cele din urma, alegerea se face si in functie de echipamentele si serviciile oferite (piscina, sala de sport), de activitatile anexe propuse (tenis, echitatie, ciclism, golf), de animatiile turistice si culturale (excursii, vizite la muzee, festivaluri de muzica, teatru) si de ingrijirile speciale (masaj, cursuri de nutritie).
Oricine poate face talasoterapie
Cura de talasoterapie se adreseaza celor care doresc sa scape de stres, sa-si amelioreze dinamica corporala, sa se relaxeze si sa se deconecteze de la rutina. Persoanele amatoare au posibilitatea sa se ocupe de ele pe parcursul unui sejur maritim. Pentru regasirea armoniei o cura de zece zile este ideala. Talasoterapia este deschisa tuturor: tineri sau mai putin tineri, sedentari sau sportivi. Nu trebuie confundata cu tratamentele balneologice. La talasoterapie se poate merge in familie, in cuplu, cu prieteni, copii. Fiecare poate fi fericit desfatindu-se numai cu produse naturale: apa marii incalzita la 33 de grade Celsius, namol, argila, plante medicinale, alge si uleiuri esentiale, fara sa uitam adevarata comoara – aerul marin si soarele. Talasoterapia reda un bun echilibru biologic. Nu se face o astfel de terapie pentru vindecare, ci pentru imbunatatirea formei.
La sosire, in functie de centru, vizita medicala este insotita de o electrocardiograma, o masurare a capacitatii respiratorii si a amplitudinii toracice. Este indicat si un profil psihologic si comportamental. Obiceiurile alimentare sint trecute in revista si se corecteaza daca este cazul. Acest bilant permite medicului si celorlalti terapeuti sa stabileasca o cura personalizata si adaptata nevoilor noului venit.
Paleta de tratamente oferite de centrele de talasoterapie
– Aerosoli – inhalarea unor particule de apa de mare cu produse specifice pentru tratamentul afectiunilor respiratorii.
– Impachetari corporale – tratament anticelulitic si nu numai pe baza de cataplasme calde, cu alge, namol, insotite de ionizare.
– Algoterapie – amestec din diferite alge marine, aplicate pe corp. Favorizeaza relaxarea musculara, elimina toxinele prin transpiratie si remineralizeaza corpul.
– Aquagim – gimnastica intr-o piscina cu apa de mare calda a carei portanta naturala faciliteaza miscarile. Ea permite tonifierea siluetei.
– Auriculoterapia – stimularea punctelor reflexogene ale pavilionului urechii (fara intepatura), utilizata mai ales in cura antitabac.
– Bai fierbinti – tratament individual desfasurat in cada care asociaza un hidromasaj realizat de jeturi de apa ciclice in sensul circulatiei singelui. Aceasta emulsie din apa si aer de mare si alge marine favorizeaza oxigenarea tesuturilor si relaxarea generala. Baile in apa de mare trebuie sa aiba temperatura intre 34 si 37 de grade Celsius.
– Bai pentru hidromasaj – hidromasajul trebuie sa fie puternic, global sau localizat, realizat prin jeturi multiple pe traseele musculare si in sensul circulatiei sangvine. Au o actiune analgezica, circulatorie si pentru decontractarea musculara. Favorizeaza absorbtia transcutanata de oligoelemente si saruri minerale.
– Bai cu microbule – bulele maseaza corpul, iar efectul lor circulator contribuie la absorbtia transcutanata de oligoelemente si saruri minerale.
– Bai multijet – corpul este masat progresiv de la picioare catre coloana cervicala prin numeroase jeturi.
– Bai cu namol – se efectueaza prin impachetari cu namol marin, iar caldura acestuia se degaja la contactul cu pielea tratind durerile, iar articulatiile sa-si regaseasca supletea.
Talasoterapia vine in ajutorul celor care vor sa slabeasca
Apa, grasimea si muschii sint cei trei factori luati in considerare intr-o cura de slabire. Retentia de apa in tesuturi este foarte frecventa, mai ales la femei, fenomen intarit de fluctuatii hormonale, stres, sedentarism si obiceiuri alimentare daunatoare. Prin efectul sau osmotic, talasoterapia favorizeaza eliberarea tesuturilor asigurind drenajul reziduurilor si toxinelor.
Tratamentele curative au o actiune tonifianta asupra tesuturilor si, in general, remodeleaza silueta. Un plan de dieta, elaborat de specialisti, permite eliminarea grasimii echilibrind consumul de calorii in functie de morfologia, stilul de viata si activitatea fizica ale fiecarei persoane in parte. Unele centre propun si cursuri de bucatarie dietetica. Cura de talasoterapie este si un bun prilej de adoptare a unei activitati fizice regulate care ajuta la formarea musculaturii. Astfel, exercitiile fizice pentru musculatura vor putea fi practicate si dupa cura.
Citeva saptamini de talasoterapie nu sint suficiente pentru a pierde toate kilogramele in plus acumulate de organism de-a lungul timpului. Dar macar veti fi pe drumul cel bun. De aceea, programul de slabire personalizat care va fi propus de profesionisti (medici, nutritionisti, kinetoterapeuti, profesori de sport) va va ajuta sa invingeti kilogramele in plus si va va permite sa mentineti dupa cura stabilizarea greutatii pe termen lung si chiar sa faceti unele progrese.
Si barbatii sint amatori de talasoterapie
Mult timp reticenti, barbatii sint astazi din ce in ce mai numerosi pentru a se lasa sedusi de talasoterapie. Departe de imaginea batrineasca de ingrijire pentru pensionari, centrele propun de acum programe adaptate. Atunci de ce barbatii nu ar plonja si ei in mijlocul sanatatii marine. Acest savant cocteil de relaxare, bunastare si activitate fizica exista. Curele de talasoterapie rezervate barbatilor se multiplica pe zi ce trece.
Laudata de atletii de performanta, talasoterapia alatura beneficiile apei si climatul marin pentru o mai buna forma fizica. Maseuri, antrenori, medici, nutritionisti… nimic nu lipseste pentru bunastarea unui om activ, preocupat de starea sa generala.
In program se regasesc urmatoarele activitati: antrenament pentru mentinerea formei fizice, terapii in apa marii, bronzare pentru recuperare, masaj si, pentru ca seductia nu este numai apanajul sexului frumos, citeva ingrijiri estetice relaxante. Toate acestea au ca scop dezvoltarea musculara, relaxarea, regenerarea si recuperarea organismului.
Curele antistres de talasoterapie
Daca va programati o cura antistres trebuie sa stiti ca este solutia ideala deoarece o echipa de specialisti se vor ocupa de dvs. exact in momentul cind simtiti ca sinteti la capatul puterilor. Tratamentele corporale sint axate pe deconectare: masaje de relaxare, exercitii fizice in piscina, sedinte de meditatie. Acestora le sint asociate ingrijiri de balneoterapie, hidroterapie si algoterapie.
De exemplu, puteti face sedinte de relaxare in piscina. Aceasta tehnica de relaxare permite intimpinarea dificultatilor zilnice cu o mai buna stapinire de sine. Sedinta este indrumata de un kinetoterapeut si consta in constientizarea propriului corp sub efectul plutirii. Muzica si temperatura apei marine contribuie la relaxarea corpului si a spiritului. Ar mai fi dusurile aromatonice care constau in hidromasaj vertical insotit de jeturi laterale cu presiune variabila. Difuzia esentelor aromatice amestecate cu vaporii de apa de mare transforma totul intr-o senzatie de bine si de confort.
Impachetarile cu alge si namol marin favorizeaza decontractarea musculara si permit eliminarea toxinelor prin transpiratie. Se vor aplica intr-un strat gros alge amestecate cu namol cald pe spate, membre, inclusiv pe articulatii.
Talasoterapia este ideala pentru durerile de spate
Cura speciala pentru spate este propusa de centrele de talasoterapie dintr-o perspectiva de preventie pentru ca ea nu se poate efectua in crizele acute. Talasoterapia pentru spate permite deprinderea unor reguli elementare pentru o mai buna igiena de viata in acest sens si adoptarea reflexelor potrivite pentru tratarea durerilor de spate (invatarea asezarii corecte pe scaun, aplecarea si ridicarea corecta a obiectelor etc.).
Recomandarea majora catre talasoterapie este tratamentul artrozei, afectiune cronica degenerativa ale carei localizari frecvente sint la nivelul spatelui, genunchilor si soldurilor. De asemenea, este indicata pentru reumatismele inflamatorii, care se manifesta prin dureri in momentul miscarilor. Pacientii vor putea sa inceapa, cu aceasta ocazie, practicarea unei activitati fizice adaptate, pe care vor putea sa o urmeze si cind se intorc acasa.
Cura debuteaza printr-un examen medical complet, efectuat de un specialist, care va permite determinarea nu numai a locurilor de tratat, dar si intelegerea motivelor pentru care pacientul sufera din cauza spatelui: posturi incorecte sau miscari nepotrivite care afecteaza functionarea coloanei vertebrale.
Principalele tratamente sunt:
– sedintele de kinetoterapie in sala de gimnastica medicala;
– sedintele de kinetoterapie posturala marina in piscina cu apa de mare, care intaresc recuperarea efectuata pe uscat;
– pentru refacerea tonusului muscular exista masajul si alte activitati acvatice (bai, dusuri);
– sedinte de relaxare fizica si psihica.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Partners: FYTube , Filme Seriale Online , masini in rate