Ce este cromoterapia?Cromoterapia sau terapia prin culori foloseste calitatea subtil-vibrationala a culorilor in scopuri terapeutice. Culoarea este o proprietate a obiectelor din natura, pe care oamenii o reproduc in incercarea de a imita natura, de a-si imbogati viata. Lumina solara este o forma de energie, iar originea culorii este intrinsec legata de ea.
Culoarea este determinata de campurile oscilatorii electric si magnetic ale radiatiei electromagnetice, iar domeniul vizibil al spectrului, corespunzator sensibilitatii ochiului uman, cuprinde 7 radiatii: rosu, orange, galben, verde, albastru, indigo si violet (ROGVAIV), intre limitele energetice 1,7 si 3,2 eV (720-380 nm).
Culorile reusesc sa transmita sentimente, vibratii, dorinte, actiuni si senzatii. Ele au efect uimitor asupra organismului uman. Il rasfata relaxandu-l, mangaindu-l. Ii trezeste pofta de viata, transforma tristetea in veselie. Omul asociaza culorile cu perioadele cele mai frumoase din viata, cu intamplari care l-au marcat in bine sau in rau. Viata insasi este culoare, iar stiinta, cu toate explicatiile ei rationale, nu va reusi sa-i stirbeasca farmecul.
Explicatia stiintifica a luminii este simpla si la obiect, dar aventura folosirii ei ca factor de vindecare abia incepe. Cromoterapia, este o adevarata stiinta.
Cum se aplica cromoterapia?
Sub control medical, se folosesc, de obicei, lumini colorate, care sunt proiectate de un aparat asupra zonelor cu probleme sau asupra intregului corp. Pe masura ce tratamentul avanseaza, intensitatea culorilor e adaptata in functie de starea pacientului.
In cazul cand cromoterapia e aplicata la domiciliu, specialistii ne sfatuiesc ca dupa ce alegem culorile, in functie de afectiuni, sa le folosim in imbracaminte, in tapiserii, asternute pe mobile (saluri, paturi etc.), pete de culori puse pe pereti, flori de o anume culoare, alimente etc.
Proprietatile culorilor
1) Rozul, rosul
Caracteristici psihologice:
Au nevoie de aceasta culoare toti cei carora le lipseste energia si pofta de viata. Pasionalitatea impinge persoanele la implicarea in actiuni amoroase, participant pentru aceasta si imaginatia si creativitatea.
Caracteristici terapeutice:
Aceasta culoare activeaza circulatia si productia de adrenalina, da ctiune si dinamism, restaureaza fizicul si il protejeaza de maladiile de infrigurare. Este antidepresiv si intareste personalitatea, dand puterea de a infrunta situatiile cele mai dificile in viata. E de asemenea un remediu in cazurile de anemie, paralizie, frica.
2) Portocaliul
Caracteristici psihologice:
Mare sensibilitate insotita de o viziune pozitiva si deschisa a vietii, ce inclina catre o disponibilitate notabila in confruntarile cu altii si in cautarile de relatii sincere si durabile. Multa impulsivitate dar si capacitate, atunci cand situatia o cere, de reflectii profunde.
Caracteristici terapeutice:
Este extrem de eficace in toate patologiile conexe sistemului circulator si de asimilare. La nivel psihic actioneaza in mod eficace, aducand energie suficienta pentru a depasi eventualele blocari atat energetice cat si psihice. Imbogateste creativitatea si da o intelegere mai profunda a celor din jur. Este antiseptic si foarte eficient in infectiile rinichilor s aparatului respirator.
3) Galbenul
Caracteristici psihologice:
Mare romanticism si delicatete care expun la mari dezamagiri cauzate de lipsa dinamismului necesar si creativitatii de aparare, iar acestea expun la o oarecare influentabilitate din partea propriului anturaj.
Caracteristici terapeutice:
Protejeaza cahkra a 3-a, conectata la aparatul digestiv si nervos si utila in patologiiile relationate cu ficatul, intestinul si pielea. Este de asemenea benefic in cazurile de impulsivitate excesiva, cand da o capacitate majora de a rationaliza evenimentele, vazandu-le in forma corecta. Favorizeaza o viziune pozitiva a vietii si ajuta la depasirea epuizarilor nervoase. Este utila in cazurile de diabet.
4) Verdele
Caracteristici psihologice:
Concretete, realism si tenacitate sunt calitati fundamentale in timp ce cu siguranta o timiditate delicata impreuna cu o cautare continua a confirmarilor din partea celorlalti, consituie adevaratul tendon al lui Ahile.
Caracteristici terapeutice:
Dintotdeauna au fost recunoscute acestei culori calitati indubitabile de relaxare si calmare si chiar in grad de reglare a organului nostru vital cel mai important: inima. Regleaza de asemenea presiunea sangelui, inoieste celulele, reechilibreaza sistemul nervos si emotional, ajutand la repasirea eventualelor blocaje energetice si frici. Este eficient impotriva hemicraniilor si e de un real folos in caz de tumori.
5) Albastrul
Caracteristici psihologice:
Onestitate, sinceritate si generozitate dar si o deosebita sensibilitate sunt punctele de forta ale acestei culori care uraste compromisurile si cauta in ceilalti stabilitate si fidelitate.
Caracteristici terapeutice:
Datorita proprietatilor astringente si antiseptice, este un remediu in procesele infectioase. Restaureaza mintea, calmeaza sistemul nervos pana la punctul in care, daca este folosit gresit, poate cauza stari depresive. Este benefic in tratarea durerilor de gat, maladiilor infantile de natura infectioasa, spasme, hemicranii, socuri si insomnii.
6) Indigoul
Caracteristici psihologice:
Bogatia spirituala si viata interioara foarte intensa pot duce la o oarecare dificultate de a accepta realitatea si persoanele din propriul anturaj. Marea spiritualitate impinge printre altele si spre impresia de a fi neintelesi de multi si aceasta devine cauza unor enorme suferinte interioare.
Caracteristici terapeutice:
Regleaza glanda pineala si purifica vasele sanguine dar actioneaza in special asupra facultatilor psihice eliminand blocajele energetice. Este foarte benefic in patologiile oculare, auditive, a sistemului nervos si a aparatului pulmonar.
7) Violetul
Aceasta este culoarea transfigurarii, cea care poate converti energia negativa in energie pozitiva, culoarea imaginatiei, a meditatiei. Actioneaza asupra subconstientului, impulsionand intuitia si inspiratia. La nivel organic, guverneaza sistemul limfatic.