Maslinul, se pare ca este originar din Asia Mica. Gasim maslini in tot bazinul mediteranean, in America Centrala si America de Sud, in California, in Africa de Sud, in Australia. Fructul lui este foarte nutritiv si folosirea lui medicinala (interna sau externa) dateaza din vremurile cele mai indepartate. Maslina neagra nu este altceva decit maslina verde ajunsa la maturitate. Pomul cultivat da fructe mult mai mari decit varietatea salbatica.
1) Principalii constituenti cunoscuti (in stare proaspata): apa (74,50), materii azotate (0,76), materii grase (14,48), materii extractive (8,04), celuloza (0,90), cenusi (0,42).Saruri minerale numeroase: fosfor, sulf, potasiu, magneziu, calciu, clor, fier, cupru, mangan, caroten, vitaminele, B9, C, E, F.
2) Valoarea calorica: este de 224 calorii la 100 g, iar aceea a uleiului de 900 de calorii.
3) Proprietati:
3.1. Uz intern:– Nutritiv.– Drenor hepatic si biliar (colagog si coleretic).– Laxativ.
3.2. Uz extern:– Rezolutiv (absorbant).
4) Indicatii:
4.1. Uz intern:– Anemie.– Insuficienta hepatica.– Litiaza si depozite biliare.– Constipatie spasmodica.– Recomandata diabeticilor.
4.2. Uz extern:– Abcese, furuncule.– Eczeme, carapaturi, pecingini.– Alergii diverse.– Rahitism.– Pioree (supuratie).– Caderea parului.
5) Mod de folosire:
5.1. Uz intern:– Maslina verde sau neagra (aceasta este cea mai digesta)– Uleiul (sau untdelemnul) curat obtinut la prima presiune larece, (singurul! procedeu de folosit): 1-2 linguri la trezire, pentruhepatici, colitici (constipatie) ajuta la evacuarea calculior (pietrelor). Putem sa-i adaugam suc de lamaie.– Unul dintre cele mai bune uleiuri de masa, folosit in bucataria obisnuita.
5.2. Uz extern:– ingrijirile pielii (fata, corp).– Maslina coapta, pisata, in cataplasme: maturativ al furunculelor si al abceselor.– Ulei de frectii ale corpului, la copiii rahitici, anemiati.– La masajul gingiilor (pioree).– Ulei ca unguent, cu usturoi dat pe razatoare, pentru frectii si masaje contra algiilor reumatismale, contra nevritelor, contra entorselor. Pregatire: o capatina de usturoi data pe razatoare pentru 200 g de ulei de masline. Sa se lase la macerat 2 sau 3 zile.– Contra caderii parului: frectionari ale pielii capului cu ulei, seara, timp de zece zile. A se inveli capul in timpul noptii.– Contra gutei, frectii cu ulei de musetel: o parte de flori uscate de musetel pentru, opt parti de ulei de masline. Sa se incalzeasca in bainmarie sau sa se expuna patru zile la soare. Se strecoara prin stoarcere.– Contra pencinginilor: comprese cu ulei proaspat cu 100 g de frunze proaspete de morela (planta dicotiledonata – solanacee, cu mici flori sub forma de stelute, dintre care numeroase varietati – arbori, arbusti – sunt cultivate ca plante comestibile , macerate o saptamana in 200 g de ulei de masline.– Contra crapaturilor: ungeri cu glicerina + ulei de masline in parti egale.– Contra constipatiei spasmodice: spalaturi de la 200 la 400 g de ulei de masline pentru 0,5-1 l de apa.
Ueiul de maslineMiezul fructului da 10 pana la 35% ulei, iar samburele de la 25 la 50%. Compozitia variaza dupa anul recoltarii, dupa regiunea culturii si dupa soiul respectiv. Iata cifrele date de L. Reutter:– Acizi grasi nesaturati (85%); monosaturati – oleic (peste 3/4); polinesaturati, mai ales acidul linoleic (4-12%);– Acizi grasi saturati (15%), mai ales palmitic si stearic.– Trigliceride.– Vitamina E (3 la 30 mg la 100 g), urme din vitaminele B, C, lecitine, clorofila, xantofila.Uleiurile pure, facute din fructe doapte, sunt cele mai bogate in vitamine.Saracia uleiului de masline in acizi grasi polinesaturati pare sa explice (ca si pentru uleiul de arahide) slaba lui implicare in cazurile de hipercolesterolemie.
6) Alte informatii:1) Uleiul de masline, de calitate, poate inlocui uleiul de migdale dulci in unguente si in emulsii. Este un dizolvant a numeroase medicamente (camfor, creozot), pentru uz intern sau pentru injectii hipodermice.2) Uleiul de masline, adaugat mediilor de cultura ale barililor lui Koch, intarzie dezvoltarea acestora.3) Frunza de maslin are proprietati hipotensive, diuretice si anti-diabetice.