Faceţi cunoştiinţă cu Ava – o femeie care a trăit în Scoţia acum 3.700 de ani

În 1987, arheologii din Scoţia au descoperit un mormânt neobișnuit într-o zonă cunoscută sub numele de Achavanich. Spre deosebire de alte morminte din epoca bronzului care au fost săpate în pământ și marcate cu pietre (cairn), acest mormânt a fost tăiat din rocă solidă. El conținea rămășițele vechi de 3.700 de ani ale unei femei cu vârsta cuprinsă între 18 și 22 de ani, care a fost numită Ava, după locul în care a fost găsită. Arheologul scoțian Maya Hoole a cercetat povestea Avei, studiind rămășițele ei, care sunt păstrate la Muzeul Caithness Horizons din orașul Thurso (nordul Scoției). În 2016, Hoole a cerut ajutorul talentatului artist criminalist Hew Morrison pentru a reconstrui chipul lui Ava.
Morrison, care lucrează în mod normal la cazurile de persoane dispărute, a folosit un software sofisticat și diagrame de adâncime a țesuturilor pentru a adăuga digital mușchi și piele la scanările oaselor lui Ava. Pe baza stării smalțului de pe dinți și a dimensiunii dinților, a estimat dimensiunea buzelor lui Ava. A trebuit să facă o presupunere despre cum arăta maxilarul ei, care lipsea. Apoi a folosit o bază de date de imagini cu trăsături faciale pentru a crea o imagine foto-realistă, de înaltă rezoluție, a femeii de 3.700 de ani. Rezultatul îl vedeţi în fotografia din acest articol. Morrison admite că unele detalii ar putea fi greșite. „În mod normal, atunci când lucrezi la cazul unei persoane neidentificate, nu se acordă atât de multe detalii tonului pielii, culorii ochilor sau părului și stilului părului, deoarece niciunul dintre aceste elemente nu poate fi determinat din anatomia craniului. Așadar, crearea unei reconstrucții faciale bazată pe vestigii arheologice este oarecum diferită prin faptul că poate fi permisă o cantitate mai mare de imaginaţie artistică”.
Nu este tot ce știm despre Ava. Ea avea aproximativ 165 cm înălţime, iar craniul ei are o formă anormală. Acest lucru ar fi putut fi cauzat de mai multe lucruri, cum ar fi o poziție de dormit în timpul copilăriei sau un defect congenital. Rămăşiţele lui Ava au fost găsite într-un vas mare, ceea ce indică faptul că ea făcea parte din cultura Bell-Beaker care a trăit pe continentul Europei. Se crede că oamenii Beaker, așa cum sunt denumiți ei, au introdus prelucrarea metalului în Insulele Britanice. Au construit movile, s-au amestecat cu fermierii din epoca de piatră pe care i-au întâlnit și au produs niște ceramică sofisticată și arme de metal.
Sursa: articolul „Facial reconstruction made of Bronze Age woman ‘Ava’”/ bbc.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Partners: FYTube , Filme Seriale Online , masini in rate