Un binecunoscut om de știință crede că viața extraterestră poate exista pe alte planete care sunt acoperite de lumină artificială, într-un mod similar cum este pe Pământ. Fizicianul Abraham Loeb s-a inspirat pentru teoria sa dintr-un interviu cu Terry Virtz (de la Staţia Spaţială Internaţională), care a observat strălucirea luminilor artificiale în partea întunecată a Pământului. Domnul Loeb susține că astronomii ar putea aplica această observație atunci când caută alte planete care ar putea avea o viață inteligentă similară cu a noastră.
El a spus următoarele: „Cea mai bună șansă a noastră de a observa luminile artificiale în afara sistemului solar este în jurul celei mai apropiate stele de Soare, Proxima Centauri, o pitică roșie situată la 4,25 ani-lumină distanță. Această stea este de aproape 600 de ori mai slabă decât Soarele și, prin urmare, o planetă trebuie să fie de 20 de ori mai aproape de steaua Proxima decât este Pământul faţă de Soare, pentru a putea susține viața bazată pe apă lichidă”.
În august 2016, astronomii au descoperit o planetă care este asemănătoare Pământului, fiind situată în aşa zisa „zonă locuibilă”. Din cauza apropierii sale de stea, se crede că această planetă – Proxima b – arată aceeași parte a sa în orice moment – la fel cum face Luna în raport cu Pământul. Proxima b are o parte permanentă de zi și una permanentă de noapte. Astfel, dacă Proxima b este deja locuită de o civilizație tehnologică, partea sa de zi poate fi acoperită cu celule fotovoltaice pentru a genera electricitate pentru a ilumina și încălzi partea întunecată a planetei, care altfel ar fi prea rece și prea întunecată pentru o viață confortabilă.
În august 2016, o ştire făcea senzaţie în întreaga lume (Breaking news – o descoperire şocantă a astronomilor! Se pare că ei au găsit o planetă foarte asemănătoare cu Pământul, care orbitează cea mai apropiată stea faţă de Soare – Proxima Centauri!): se descoperise o exoplanetă foarte asemănătoare Pământului, și care orbitează Proxima Centauri la o distanţă care ar putea permite să aibă apă în stare lichidă la suprafața sa, o condiţie importantă pentru apariția vieții.