Imagine: pixabay.com (Commons Creative – free)
Economistul Egon von Greyerz, fondatorul Matterhorn Asset Management (cu sediul în Elveția), despre care am mai vorbit în acest articol din decembrie 2021 – Lumea a intrat acum în prima dintre cele patru faze majore ale haosului și distrugerii financiare – avertizează un economist. 3 cvadrilioane de dolari datorii globale până în 2030? – într-un nou articol publicat pe kingworldnews.com, avertizează omenirea încă o dată despre pericolul unui colaps economic iminent.
Am extras câteva idei principale din acest articol:
* Marea criză financiară din 2006-2009 nu a fost niciodată reparată. Bancherii centrali și guvernele au peticit economia cu lipici și bandă adezivă, sub formă de trilioane de dolari, euro, yeni, etc. Dar biata economie mondială a fost rănită mortal, iar terapia intensivă pe care a primit-o i-a oferit doar o amânare temporară a deznodământului letal.
* Când a început criza în 2006, datoria globală era de 120 de trilioane de dolari. Astăzi ne aflăm la 300 de trilioane de dolari, având potenţial de creştere până la 3 cvadrilioane de dolari până în 2030.
* Uitaţi-vă la aceste creșteri ale indicilor bursieri începând cu 2008: Nasdaq a crescut de 16 ori, indicele S&P de 7 ori, indicele Dow Jones de 6 ori, acţiunile Tesla de 352 de ori, sau Apple de 62 de ori. Acest tip de câștiguri nu au nicio bază reală în spate; investitorii cred acum că se află în Nirvana, unde piețele nu pot decât să crească și pot trăi în fericire veșnică. Puțini înțeleg că creșterea datoriei globale din 2006, cu 180 de trilioane de dolari, este ceea ce a alimentat piețele de investiții.
* Dar, nu există nimic care să oprească această bulă să devină mai mare. În momentul în care bursele se vor prăbuşi, toate averile investitorilor se vor volatiza.
* Trebuie să ne amintim că poate dura o perioadă lungă de timp înainte ca piața să revină la maxim în termeni reali. De exemplu, maximul indicelui bursier Dow Jones din 1929 (înainte de criza economică din 1929-1933) nu a fost recuperat în termeni reali până la mijlocul anilor 1960; abia în anul 2000 el a fost depăşit. Asta înseamnă că a fost nevoie de 70 de ani pentru a se recupera investiţia bursieră în termeni reali! Aşadar, dacă se păstrează acelaşi ciclu, o prăbuşire bursieră în anul 2022 ar putea duce la o revenire în termeni reali abia în jurul anul 2090!