Viaţa fabuloasă a suedezului Anders Celsius, cel care a inventat acum 3 secole aşa-numitul „grad Celsius”

Temperatura atmosferică se măsoară astăzi cu ajutorul termometrului cu mercur sau a termometrelor electronice şi se exprimă în Celsius (C). Numele de Celsius provine de la suedezul Anders Celsius. Născut în 1701, în Uppsala, Suedia, Anders Celsius a fost crescut într-o familie luterană. Tatăl său, Nils Celsius, a fost profesor de astronomie, iar Anders Celsius a fost încă de copil interesat de știință, în special de matematică. El a studiat la Universitatea din Uppsala unde, la fel ca tatăl său, a devenit profesor de astronomie în 1730.
Celsius a adus multe contribuții în domeniul ştiinţific. Astfel, în 1730, el a publicat lucrarea „Noua metodă pentru determinarea distanței de la Pământ la Soare”. De asemenea, el a studiat fenomenele aurorale și a fost primul care a propus o legătură între aurora boreală și modificările câmpului magnetic al Pământului. La Nurnberg, în 1733, a publicat o colecție de 316 observații ale aurorei boreale, făcute de către el și de alții în perioada 1716-1732.
Celsius a vizitat mai multe observatoare astronomice europene celebre între 1732 și 1734, din Germania, Italia și Franța. La Paris, a susținut importanța măsurării unui arc de meridian în Laponia, cea mai nordică parte a Suediei, iar doi ani mai târziu, în 1736, s-a alăturat expediției organizate în acest scop și condusă de matematicianul francez Pierre Louis Maupertuis, pentru a măsura un grad de latitudine. Scopul expediției a fost măsurarea lungimii unui grad de-a lungul unui meridian, aproape de pol, și compararea rezultatului cu o expediție similară în Peru, astăzi în Ecuador, situat lângă Ecuator. Teoria lui Newton despre aplatizarea Pământului la poli a fost în cele din urmă confirmată în 1744, după ce au fost efectuate toate măsurătorile.
Celsius s-a întors la Uppsala după expediție și și-a concentrat activitatea asupra modificărilor Pământului câmpului magnetic la momentul luminii boreale și a evaluat luminozitatea stelelor cu instrumente de măsurare. La Observatorul din Uppsala, Celsius a împărțit scala de temperatură a unui termometru cu mercur, la o presiune a aerului de 760 mm de mercur la 100° C, unde 0 a fost luat ca punct de îngheț și 100 ca punct de fierbere al apei.
Rezultatele extraordinare ale lucrării sale au fost și mai precise în comparație cu cele ale lui Gabriel Daniel Fahrenheit și Rene-Antoine Ferchault de Reaumur. Așa-numitul „grad Celsius”, unitatea de măsură a intervalului de temperatură, a fost numit după acest om de știință genial.
Din păcate, a murit de tuberculoză în anul 1744. Dacă ar fi trăit mai mult, cine ştie câte ar mai fi inventat…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Partners: Crypto News , FYTube , Filme Seriale Online , masini in rate