Lumea este presărată cu locuri străvechi misterioase, ale căror secrete întunecate s-au pierdut în timp. Un astfel de loc se află în Asia Centrală, şi e vorba de mormântul unuia dintre cei mai nemiloşi și mai sângeroși tirani pe care i-a cunoscut vreodată lumea.
Deși numele său pare să fie uitat, în secolul al XIV-lea era celebru: Timur sau Tamerlan a fost unul dintre cei mai nemiloşi invadatori ai Asiei Centrale. Timur a creat Imperiul Timurid, care se întindea între Afghanistan, Iran, estul Turciei, Irak, Kuweit, Siria, Uzbekistan, Pakistan, Kazahstan, India, Rusia și Turkmenistan, devenind primul conducător al dinastiei timuride. Timur se vedea moștenitorul lui Ginghis Han și a fost considerat unul dintre cei mai mari lideri militari din istorie. Foarte temut în toată Asia în vremea sa, poveştile despre cruzimea lor sunt legendare, cum ar fi piramida pe care a construit-o în India, modelată din craniile a 70.000 dintre victimele sale.
În Samarkand (Uzbekistan), se află mormântul lui Timur, numit Gur-e Amir, considerat a fi o minune arhitecturală în timpurile sale. Mausoleul conține rămășițele lui Timur, care a murit în timp ce încerca să cucerească China în 1405, la vârsta de 68 de ani, precum și pe cele ale fiilor săi, Shah Rukh și Miran Shah și ale nepoților Ulugh Beg și Muhammad Sultan. Construcţia este bogat decorată cu diverse mozaicuri, influențând chiar și design-ul Taj Mahal-ului. Însă, se pare că există un blestem al acestui mausoleu.
Prima înregistrare a presupusului blestem este din 1740, când şahul Nader al Imperiului Afsharid a încercat să fure sarcofagul lui Timur. Povestea spune că piatra funerară a sarcofagului a fost ruptă accidental în două în acest proces, ceea ce a fost văzut ca un semn foarte rău de la început. Şahul a fost sfătuit să returneze rămășițele, dar era prea târziu, iar imperiul său a căzut în ruine. Deşi se ştia că blestemul aducea nenorocire și moarte, acest lucru nu i-a împiedicat pe unii să încerce să-l atace.
Mausoleul lui Timur
Cu puțin timp înainte de invazia germană a URSS-ului, în 19 iunie 1941, Iosif Stalin a trimis o echipă de arheologi să pătrundă în mormânt și să exhumeze rămășițele lui Timur pentru studiu, sub conducerea omului de știință și antropologului sovietic Mihail Mihailovici Gherasimov. Au intrat în mormânt și au găsit gravate avertismente pe care scria în mod amenințător „Toți suntem muritori. Va veni timpul și vom pleca cu toții. Dacă cineva tulbură cenușa strămoșilor, să sufere pedeapsă”, precum și „Când mă învii din morți, lumea va tremura” și „Cine îmi va tulbura mormântul va dezlănțui un invadator mai groaznic decât mine”.
Aceste avertismente ar fi trebuit să-i oprească pe arheologi, dar ei au ignorat gravurile, precum şi rugămințile înțelepților sufiți; muncitorii au început să aibă simptome misterioase de boală. În cele din urmă, rămășițele lui Timur au fost luate pentru studiu, iar în câteva zile trupele lui Adolf Hitler au invadat Rusia la 22 iunie 1941, fără nicio declarație oficială de război, într-o campanie lungă și sângeroasă, care a adus în cele din urmă la moartea a aproximativ 26 de milioane de oameni. Pe măsură ce invazia se desfășura, Stalin s-a convins că profanarea mormântului a avut un rol hotărâtor de jucat și a ordonat ca rămășițele lui Timur să fie înapoiate în decembrie 1942. La scurt timp, armata germană a pierdut în bătălia de la Stalingrad, încheind campania germanilor în Rusia. Coincidență sau nu?
Este greu de spus cât de mult din această discuție despre blestem este adevărată și cât de mult este legendă pură…