Dacă într-adevăr trăim într-o simulare pe calculator, de cât spaţiu pe un „hard disk cuantic” e necesar?

Imagine: maxpixel.net (Commons Creative – free)
Dacă lumea în care trăim nu este una reală? S-ar putea să sune ca un concept luat direct din filmul SF „Matrix”, dar, potrivit unora dintre specialiştii lumii, ideea că trăim într-o simulare computerizată sofisticată este nu doar posibilă, ci chiar mult mai probabilă decât ideea că trăim în lumea reală. Dar, ca toate programele de calculator, o simulare atât de complexă – care ar include, probabil, întregul Univers observabil, ar trebui să fie stocată undeva.
Intrigat de această posibilitate, fizicianul Melvin Vopson de la Universitatea din Portsmouth a căutat să calculeze exact cât spaţiu fizic pe un computer extraterestru ar avea nevoie întregul Univers. Pentru a face acest lucru, el a început prin a determina mai întâi câtă informație există într-o singură particulă subatomică, apoi a înmulțit aceasta cu o estimare a numărului total de particule din Univers. Acest calcul ajunge la valoarea de 10^93 de biți, sau 600 de milioane de trilioane de trilioane de trilioane de trilioane de trilioane de trilioane de biţi necesari pentru a stoca întregul Univers în memoria unui computer.
Desigur, dacă trăim într-o simulare computerizată, este probabil să fie una creată de o civilizație mult mai avansată, ceea ce înseamnă că astfel de niveluri de stocare pe computer ar putea să nu fie de neatins. Este ca și cum ai încerca să-ți imaginezi cum ar putea fi stocate cele mai recente jocuri video (care pot depăși 100 GB) în memoria unui vechi computer din anii 1980…
Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): livescience.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Partners: FYTube , Filme Seriale Online , masini in rate