Ţăstul din Oltenia (sau clopotul din argilă), vechi de peste 1 mileniu. De ce seamănă atât de mult cu o farfurie zburătoare extraterestră?

Ştiţi ce este ţăstul (sau ţestul)? Unul dintre voi, probabil că n-aţi auzit vreodată de un asemenea cuvânt, dar el există şi desemnează un clopot care acoperă vatra pentru a găti cele mai îmbietoare mâncăruri face şi una dintre cele mai aromate pâini. Iar acest ţăst se aseamănă mult cu o farfurie zburătoare extraterestră!
Ţăstul e bun pentru copt pâinea pe vatră şi nu numai; alte mâncăruri delicioase tradiţionale se pot face sub ţăst. Dar, pâinea la ţăst nu e doar hrană, e hrană pentru suflet!
Aşadar, ţăstul este clopotul din argilă care se pune pe vatră şi coace mâncarea ca într-un cuptor. Cel mai vechi ţăst descoperit pe teritoriul judeţului Olt, comuna Fărcaşele, datează din secolul al X-lea. El a fost găsit în anul 2002 în timpul săpăturilor arheologice organizate la Fărcaşu de Jos, cam la 50 m de cimitir, într-o locuinţă semiîngropată (sec. X–XI). Ţăstul era făcut în stil tradiţional din argilă şi balegă de cal, la care se adăugau fie paie, fie câlţi. Diametrul unui ţăst e cam de 50 de centimetri.
Aşadar, s-au inspirat în trecut cei care au realizat ţăstul din farfuriile zburătoare care au apărut încă din antichitate?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Partners: FYTube , Filme Seriale Online , masini in rate