Înainte de a muri în martie 2018, renumitul fizician Stephen Hawking a publicat peste 230 de articole despre nașterea Universului, găurile negre și mecanica cuantică. Dar, cu 10 zile înainte de moartea sa, Hawking și-a terminat teoria finală despre originea Universului (împreună cu Prof. Hertog) – publicată acum postum – și oferă o abatere interesantă de la ideile anterioare despre natura „multiversului”.
Dacă i-ați cere astăzi unui astrofizician să descrie ce s-a întâmplat după Big Bang, el ar începe probabil cu conceptul de „inflație cosmică”. Inflația cosmică susține că imediat după Big Bang – vorbim de o fracțiune de secundă – Universul s-a extins cu o viteză vertiginoasă ca aluatul într-un cuptor.
Dar această expansiune exponențială ar trebui să creeze, ca urmare a mecanicii cuantice, regiuni în care Universul continuă să crească pentru totdeauna și regiuni în care această creștere se oprește. Rezultatul ar fi un multivers, o colecție de buzunare asemănătoare bulelor, fiecare definită de propriile legi ale fizicii. Legile locale ale fizicii și chimiei pot diferi de la un univers de buzunar la altul, care împreună ar forma un multivers.
Dar teoria multiversului, care a fost dezvoltată şi de Hawking în 1983, e greu de demonstrat, pentru că nu se bazează pe fizica clasică, adică pe teoria relativității generale a lui Einstein. Einstein și-a petrecut toată viața căutând o teorie unificată a fizicii; el a murit fără să atingă acest obiectiv, dar fizicieni precum Hawking au urmat pe urmele lui Einstein.
După Big Bang și inflație, expansiunea Universului a încetinit treptat ulterior, pe măsură ce materia din Univers s-a tras pe sine prin gravitație. Mai recent, expansiunea a început să accelereze din nou, deoarece efectele respingătoare ale energiei întunecate au ajuns să domine expansiunea Universului.
În loc de descrierea „standard” a modului în care Universul se desfășura (și se desfășoară), o nouă teorie susține că Big Bang-ul avea o graniță finită, definită de teoria șirurilor și de holograme. Noua teorie – care e parcă se desprinde din filmul „Matrix” – îmbrățișează conceptul ciudat că Universul este ca o hologramă vastă şi complexă. Cu alte cuvinte, realitatea 3D este o iluzie și că lumea aparent „solidă” din jurul nostru – și dimensiunea timpului – sunt proiectate din informațiile stocate pe o suprafață plană 2D.
Prof. Hertog, de la Katholieke Universiteit Leuven a spus: „Este o noțiune matematică foarte precisă a holografiei care a ieșit din teoria șirurilor în ultimii ani, care nu este pe deplin înțeleasă, dar este uluitoare și schimbă scena complet”. Aplicată inflației, teoria sugerează că timpul și „începutul” Universului au apărut holografic dintr-o stare incognoscibilă din afara Big Bang-ului.
Profesorul Hawking a spus înainte de moartea sa: „Nu ne reducem la un Univers unic, dar descoperirile noastre implică o reducere semnificativă a multiversului, la o gamă mult mai mică de universuri posibile”. Și credeți sau nu, există de fapt dovezi că lumea funcționează așa.
Unii fizicieni subliniază că teoria lui Hawking-Hertog este preliminară și ar trebui considerată speculație până când va fi validată.