Ioan Talpeș este un general și om politic român, fost comunist, care a îndeplinit funcția de director al Serviciului de Informații Externe (SIE) în perioada 1992-1997. Între anii 1970-1985, a activat ca cercetător ştiinţific la Centrul de Studii și Cercetări de Istorie și Teorie Militară din București, institut aflat în subordinea Consiliului Politic Superior al Armatei, departament al Ministerului Apărării Naționale. În anul 1985, el a fost transferat la Editura Militară, unde a îndeplinit funcțiile de șef de redacție. După Revoluţia din 1989, Talpeş ajunge consilier prezidenţial şi apoi şef al SIE.
În cartea din anul 2009, „În umbra marelui Hidalgo”, Ioan Talpeş relatează mai multe „bombe”, din care am să amintesc două:
1) În august 1985, în timp ce participa la lucrările Congresului Mondial de Istorie de la Stuttgart, el povesteşte că un personaj (care nu i-a vrut să-i dea numele – „o personalitate marcantă” din acele vremuri -), i-ar fi spus că românii sunt „deja condamnaţi”, iar România a fost deja vândută. Ţara noastră ar fi valorat în 1985 doar… 30 de miliarde de dolari, conform aceluiaşi personaj misterios!
2) Talpeş mai spune că în anul 1978, preşedintele american Jimmy Carter, în timpul întrevederii cu Nicolae Ceauşescu, i-ar fi făcut acestuia o „ofertă de nerefuzat”: o cotare a economiei româneşti la bursele occidentale, evaluată atunci la aproximativ 170 miliarde de dolari! Această informaţie ar fi fost confirmată după 1990 chiar de Zbigniew Brzezinski, fostul Consilier pe probleme de securitate națională al Statelor Unite, în perioada 1977-1981.
Această ultimă informaţie, venită de la un istoric militar care, în plus, a deţinut şi funcţia de director al SIE, trebuie privită cu maximă seriozitate. Informaţia a fost preluată şi confirmată de istoricul american Larry L. Watts, în lucrarea „Fereşte-mă, Doamne, de prieteni… Războiul clandestin al Blocului Sovietic cu România”. Domnul Watts spune că Administraţia Carter, convinsă că România era singura ţară din Tratatul de la Varşovia care poseda capacitatea şi dorinţa de a părăsi Blocul dominat de sovietici, a decis să-i ofere posibilitatea să facă exact acest lucru pentru un viitor economic şi politic total diferit.
Nicolae Ceauşescu ar fi refuzat această ofertă; soţia, Elena, ar fi spus: „Ăştia vor să ne cumpere, Nicule!… Auzi Nicule, adică toată România valorează 170 miliarde de dolari?! Ăştia sunt nişte capitalişti!”