Sunt pline în lume legendele de uriași. În Biblie, dar și în documente străvechi (vezi Cartea lui Enoh) există povestea Fiilor Cerului, care s-au căsătorit și au avut copii cu femeile oamenilor. Referințe la acei fii, Uriaşii, considerați fructe ale păcatului fraternizării genetice, incompatibile, abundă în miturile străvechi.
Pedeapsa a fost distrugerea Uriașilor, iar Veghetorii, care, sub legământ rebel, au fraternizat cu oamenii vremii, au fost și ei exilați undeva-n necunoscut. Enoh sugerează că în vremurile din urmă, energiile Uriașilor ar fi ceea ce noi numim azi forțele dezlănțuite ale naturii – seismele, dezechilibrul climatic, urgiile.
Foarte interesant e faptul că URIAŞII, în limba română, încep cu 2 litere – UR – combinaţie întâlnită şi în alte cuvinte: URiel (unul din arhangheli), URmași, URzeală, URlet, URs, URgie, URicani, URsitoare, URagan, URaniu etc. Ciudată e frecvența specială înțelesurilor acestor cuvinte, nuanțând parcă ceva îndepărtat și străin, imemorial și cu un fior semantic aparte.
Există și vocabula aparent înrudită, OR, de asemeni foarte frecventă. Etimologia lui UR sau OR abundă incredibil și în spațiul românesc, mai ales în toponimice și onomastice rurale, conservatoare prin tradiție. Înțelesurile originale parcă tresar sub Urzeala unei vraje ancestrale, iar legendele, mai ales cele cu și despre Uriași, amintesc mereu de acei hibrizi.
Faptul că la români este frecvent numele de URIAȘ, cât și faptul că eposul arhaic îi descrie cu bunăvoință, chiar cu duioșie, este și el tulburător. Munții le-au fost probabil refugiul în calea URgiei dezlănțuite de entitățile menite a le pedepsi cutezanța?
Legendele din ținutul actual al Hunedoarei abundă de evocarea uriașilor, poate a acelui URiel. În Munții Retezat, legenda vârfului ascuțit și retezat atribuie acest aspect bizar uriașilor care, spune legenda, conviețuiau pe-atunci cu oamenii locului. Nu departe, vârful pretins a fost parte din muntele mare, dealul cetății Subcetate este atribuit tot unui conflict urieșesc.
Dar, apar frecvent și femei și fete uriașe, familii de uriași, așa cum regăsim multe legende în Lunca Streiului sau în estuarul spre Mureș al Sargeției, satele aferente dealului URoi. Fete de uriaș trăiau acolo, pășteau vite, oi, aveau ocupații paralel umane.
Auziți sintagme, pe gura bătrânilor: „Au fost pe-aici doi uriași”; „În munți o familie de uriași”; „Doi frați uriași”; „Băiatul se însurase cu fata unor zmei”; „Aveau cetăți pe vârfuri, nu ajungeai la ei”; „Sătenii le-au cerut ajutor zmeilor”. Uriașelor li se mai spunea uneori și zâne. Dealul Uroiului are legende care vorbesc despre „trei zâne frumoase”, vecine, care avură unele conflicte.
Câteva milenii ne-am rupt de timpul în care existau zei, îngeri căzuți, urmași ai coabitării cu oamenii, uriașii. Poate ar fi timpul să cercetăm mai atent aceste legende…