Există un blestem istoric de care cărţile de istorie nu vorbesc: blestemul patriarhului Nifon, care a venit cu mare fast în anul 1503, adus la Târgovişte de la Adrianopole, ca mitropolit al Ţării Româneşti de către domnitorul muntean Radu cel Mare (1495-1508). Nifon era o mare personalitate: fost Patriarh al Constantinopolului, izgonit din funcţie de turci, a acceptat să devină mitropolit al Ţării Româneşti.
Însă, Nifon n-a stat prea mult la cârma mitropoliei, fiind îndepărtat de acelaşi domnitor Radu, care cedase unor intrigi de palat, provocate de vornicul Bogdan, venit din curtea domnească a lui Ştefan cel Mare.
Se spune că blestemul s-a împlinit imediat în ce-l priveşte pe Radu cel Mare, care a fost răpus de o boală necunoscută, murind în anul 1508. Domnul Radu a fost înmormântat la Mănăstirea Dealu, de lângă Târgovişte, însă lespedea tombală de la mormânt fu zguduită frecvent de forţe invizibile şi invadată zilnic de viermi, cu toată întreţinerea făcută.
În anul 1512, la tronul Ţării Româneşti ajunse Neagoe Basarab, care îl cunoscuse şi îl admirase pe Nifon. Pentru stingerea blestemului, Neagoe aduce o parte din rămăşiţele lui Nifon (ce decedase între timp la Mănăstirea Dionisiu de pe Muntele Athos), şi le aşeză pe lespedea lui Radu Vodă pentru o noapte de priveghere şi rugăciuni speciale, rezultatul acestei acţiuni fiind îndoielnic.
Până la urmă, Nifon fu canonizat ca sfânt, data la care este sărbătorit sfântul fiind aceea de 11 august.