Imagine: Getty Images / Consiliul Superior pentru Cercetare Științifică (CSIC)
O echipă de arheologi din Spania a dezgropat o placă de piatră veche care conține un alfabet complet inscripționat despre care cred că aparținea civilizației pierdute Tartessos. Experții au sugerat că acesta este un alfabet antic. Dacă interpretarea lor a plăcii găsite este corectă, ar fi al treilea „alfabet paleo-hispanic sudic despre care există dovezi”, potrivit Consiliului Superior pentru Cercetări Științifice (CSIC). Într-un comunicat de presă, CSIC explică că piatra a fost descoperită în Casas del Turunuelo, situată în sud-vestul provinciei spaniole Badajoz. Ardezia măsoară aproximativ 20 de centimetri și datează din anul 600 î.Hr.
Pe piatra funerară, experții au identificat ceea ce pare a fi o succesiune de 21 de semne desenate, acolo găsindu-se și figuri de războinici. Joan Ferrer i Jane, cercetător la Universitatea din Barcelona, a recunoscut artefactul drept unul Tartessian. Ferrer a spus că „acest alfabet are 27 de semne și este singurul complet pe care îl cunoaștem până în prezent”. Cu toate acestea, pietrei îi lipsește un segment triunghiular pe una dintre laturile sale, ceea ce înseamnă că cel puțin 6 semne s-au pierdut. Prin urmare, este considerat incomplet, iar experții consideră că ardezia conținea până la 32 de simboluri.
Experții cred că alfabetul Tartessian are unele litere lipsă. Cu alte cuvinte, dacă cercetătorii găsesc piesa lipsă, ar putea avea o imagine completă a unei limbi care nu a fost vorbită de milenii.
Cine erau mai exact tartessienii? Istoria lor este menționată în documentele grecești încă din primul mileniu î.Hr. unde se spune că ar fi fost un amestec de culturi paleohispanice și feniciene care, în cele din urmă, și-a creat propriul sistem de scriere și limbă. Înregistrările din acea vreme descriu centrul lor ca fiind Tartessos / Tartessus, un oraș port situat pe coasta de sud a Peninsulei Iberice, în ceea ce este astăzi Andaluzia, Spania, la gura de vărsare a Guadalquivir-ului. Se spune că Tartessos era un oraș bogat în staniu, aur, cupru și alte minerale. Staniul era un mineral valoros în epoca bronzului datorită utilizării sale la fabricarea bronzului, așa că locuitorii din Tartessos erau, fără îndoială, prosperi. Și apoi a dispărut.
Pe măsură ce au fost găsite artefacte, Tartessos a fost recunoscut ca fiind una dintre cele mai timpurii civilizații vest-europene din Peninsula Iberică. Acest lucru s-a datorat în primul rând sistemului său de scriere, cunoscut sub numele de alfabetul tartessian. Această scriere a fost găsită înscrisă pe ceramică, obiecte de metal și sculpturi rupestre și a ajutat la identificarea tartessosenilor ca adepți ai unei religii politeiste, zeii lor fiind asociați cu Soarele, Luna și stelele, precum și cu animale precum calul și taurul.
Sursa: indy100.com