O echipă de astronomi care folosește telescopul Zwicky Transient Facility (ZTF) din SUA susține că a asistat la apariția de nicăieri a unei uriașe găuri negre. Incidentul a avut loc în decembrie 2019, când astronomii care observau o galaxie îndepărtată pe care o numeau „neremarcabilă”, au constatat că ea a început brusc să se lumineze rapid.
Paula Saez, astronom la ESO (Germania) și autoarea principală a studiului acceptat pentru publicare în „Astronomy & Astrophysics”, a declarat într-un comunicat: „Imaginați-vă că ați observat o galaxie îndepărtată de ani de zile și părea întotdeauna liniștită și inactivă. Dintr-o dată, nucleul ei începe să arate schimbări drastice în luminozitate, spre deosebire de orice eveniment tipic pe care l-am văzut înainte”.
Analizele ulterioare efectuate de cele mai avansate observatoare spațiale au confirmat evenimentul incredibil și au indicat un posibil vinovat: o uriașă gaură neagră situată în inima galaxiei SDSS1335+0728, care este situată la 300 de milioane de ani-lumină distanță, în constelația Fecioarei. Se pare că gaura neagră s-a trezit dintr-un somn lung și a devorat gazul din împrejurimile sale imediate. Această activitate a dat naștere strălucirii masive, în creștere, observate de astronomi.
La sfârșitul anului 2019, galaxia SDSS1335+0728 a început brusc să strălucească mai puternic ca niciodată și a fost clasificată ca având un nucleu galactic activ, alimentat de o gaură neagră masivă în nucleul galaxiei. Este pentru prima dată când trezirea unei găuri negre masive a fost observată în timp real.
Cercetătorii responsabili de descoperire şi-au dat seama că ceva era diferit atunci când creșterea luminozității observată pentru prima dată în 2019 nu numai că a persistat, dar a început să crească în timp. Cinci ani de observații le-au confirmat rezultatele. S-a constatat că SDSS1335+0728 a emis mai multă lumină în spectrul vizibil, dar şi în lungimi de undă ultraviolete, optice și infraroșii. În februarie 2024, galaxia a început să emită şi raze X. Potrivit lui Sanchez Saez, acest comportament este fără precedent. Astronomii au asistat efectiv la apariția unei găuri negre de nicăieri.
Claudio Ricci, co-autor al studiului, a declarat într-un comunicat: „Acești monștri uriași dorm de obicei și nu sunt vizibili direct. În cazul SDSS1335+0728, am putut observa trezirea găurii negre masive, care brusc a început să se alimnteze cu gazul disponibil în împrejurimile sale, devenind foarte strălucitoare”. Iar acest proces nu mai fusese observat niciodată.
Deși echipa de astronomi recunoaște că nu știu exact ce cauzează o gaură neagră să apară de nicăieri, este puțin probabil să fie un eveniment unic. Specialiştii cred că acest lucru s-ar putea întâmpla mult mai aproape de casă, în centrul propriei noastre galaxii, Calea Lactee.
Sursa: studiul ştiinţific „SDSS1335+0728: The awakening of a ~10^6 M_sun black hole” / aanda.org