Cercetătorii au rămas perplecşi: nucleul Pământului a încetinit puţin din rotaţie, iar asta scurtează durata zilei

Imagine generata de Microsoft AI
Miezul (nucleul) interior al planetei noastre a început să se rotească din ce în ce mai lent, arată noi cercetări. Şi acest lucru ar putea schimba durata zilei, sugerează un studiu publicat în revista „Nature”.
În comparație cu viteza suprafeței Pământului, se credea anterior că miezul interior se învârte mai repede. Cu toate acestea, din 2010 a început să încetinească, potrivit unui nou articol publicat în revista „Nature”.  John Vidale, profesor de Științe ale Pământului la Colegiul de Litere, Arte și Științe de la Universitatea din California de Sud (USC), a declarat într-un comunicat: „Când am văzut prima dată seismogramele care indică această schimbare, am rămas perplex. Dar când am găsit mai multe observații care indică același model, rezultatul a fost inevitabil. Miezul interior încetinise pentru prima dată în multe decenii. Alți oameni de știință au susținut recent modele similare și diferite, dar cel mai recent studiu al nostru oferă cea mai convingătoare rezoluție”.
Imagine: USC Graphic / Edward Sotelo
Pământul este alcătuit din mai multe straturi, clasificate în scoarţă (crustă), manta, nucleul exterior (miezul exterior) şi nucleul interior (miezul interior). Scoarţa este stratul cel mai exterior al Pământului, iar grosimea sa variază între 5 și 60 de kilometri. Sub scoarţă se află mantaua, care se extinde până la aproximativ 1.800 de kilometri adâncime și este formată în principal din minerale silicate bogate în fier și magneziu. Miezul exterior este situat sub manta, la o adâncime cuprinsă între 2.896 si 5.149 km, şi este alcătuit în principal din fier lichid şi nichel, ale căror mişcare generează câmpul magnetic al Pământului. Miezul interior este cel mai interior strat al Pământului, cu o rază de aproximativ 760 de kilometri – aproximativ aceeași dimensiune ca și Luna – și este o minge solidă de fier și nichel în centrul planetei noastre.
Datorită adâncimii sale imense în Pământ, oamenii de știință trebuie să se bazeze pe undele seismice de la cutremure pentru a studia mișcarea nucleului interior. În lucrare, cercetătorii descriu modul în care au analizat datele seismice de la 121 de cutremure repetate între 1991 și 2023 în apropiere de Insulele Sandwich de Sud din Oceanul Atlantic de Sud, precum și datele din mai multe teste nucleare. Ei au descoperit că miezul interior și-a încetinit rotația ca urmare a agitației lichidului din miezul exterior, combinată cu atracția gravitațională a mantalei. Acest lucru poate provoca modificări ușoare ale duratei unei zile, dar numai în fracțiuni de secundă. Vidale a adăugat: „Este foarte greu de observat, de ordinul unei miimi de secundă, aproape pierdut în zgomotul agitației oceanelor și a atmosferei”.
Cercetătorii vor continua să cerceteze motivele pentru care nucleul încetinește și ce fel de efecte va avea asupra planetei noastre.
Sursa: studiul ştiinţific „Inner core backtracking by seismic waveform change reversals” / nature.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Partners: FYTube , Filme Seriale Online , masini in rate