Imagine: generata de AI (Microsoft Designer)
Regii Franței au fost la vremea lor foarte mari pofticioşi. Să-i amintim pe câţiva: Ludovic al XIV-lea, Ludovic al XV-lea, Ludovic al XVI-lea sau Ludovic al XVIII-lea.
Ludovic al XIV-lea, denumit și „regele Soare” a deținut un record permanent în domeniul gastronomiei, deoarece nu se scula de la masă niciodată fără să fi mîncat: 4 supe, 1 fazan, o potârniche, o farfurie mare de salată, o șuncă, berbec cu sos și usturoi, o farfurie cu patiserie, fructe și, la final, vreo 10 ouă răscoapte. Când a fost autopsiat, n-a impresionat pe nimeni volumul mare al stomacului, întrucât era cunoscut ca un mare mâncău. De exemplu, într-o zi, când era bolnav și fără apetit, s-a mulțumit cu o ciorbă de pasăre și cu 3 pui fripți.
Regele Ludovic al XVI-lea avea și el un apetit robust. Chiar în ziua sa decapitării sale de către Tribunalul Revoluționar, el a servit o masă compusă din 6 cotlete, o bucată bună de pasăre, ouă și vin.