In cadrul obiceiurilor de nunta la români, exista cel al furatului miresei. Insa, trebuie stiut ca rapirea inchipuita a miresei exista nu numai la români, ea aflandu-se la cea mai mare parte a popoarelor de pe fata pamantul. Asadar, radacinile acestei datini trebuie cautate nu in traditia romana a rapirii sabinelor, ci in cea mai profunda antichitate, intr-un izvor comun tuturor popoarelor indo-europene.
„Rapirea sabinelor” a fost un incident din mitologia romana in care barbatii din Roma au comis o rapire in masa a tinerelor femei din celelalte orase din regiune. A fost un subiect frecvent al pictorilor si sculptorilor, in special in perioada Renasterii.
Potrivit istoricului roman Titus Livius, rapirea femeilor sabine a avut loc in istoria timpurie a Romei, la scurt timp dupa intemeierea acesteia, la mijlocul secolului al VIII-lea i.Hr. si a fost comisa de Romulus si de adeptii sai barbati. Se spune ca dupa intemeierea orasului, populatia era formata numai din latini si alti italici, in special barbati. Cu Roma crescand intr-un ritm constant in comparatie cu vecinii sai, Romulus a devenit preocupat de mentinerea puterii orasului. Principala lui preocupare era ca, avand atat de putine femei locuitoare, nu exista nicio sansa de a sustine populatia orasului, iar Roma astfel nu putea sa dureze mai mult de o generatie.
La sfatul Senatului, romanii au pornit apoi in regiunile din jur in cautarea sotiilor cu care sa-si intemeieze familii. Romanii au negociat fara succes cu toate popoarele la care au facut apel, inclusiv cu sabinii, care populau zonele invecinate. Sabinii se temeau de aparitia unei societati rivale si refuzau sa permita femeilor lor sa se casatoreasca cu romanii. In consecinta, romanii au conceput un plan pentru a rapi femeile sabine in timpul festivalului lui Neptun. Ei au planificat si au anuntat un festival de jocuri pentru a atrage oameni din toate orasele din apropiere. Potrivit istoricului roman mai sus mentionat, multi oameni din orasele invecinate Romei au participat la festival impreuna cu sabinii, dornici sa vada orasul nou infiintat. La festival, Romulus a dat un semnal, dupa care romanii le-au prins pe femeile sabine si au luptat impotriva barbatilor sabini. Titus Livius nu relateaza cate femei au fost rapite de romani la festival; el spune doar ca a fost mult mai mult de 30. Se crede ca toate femeile rapite la festival ar fi fost fecioare, cu exceptia unei femei casatorite, Hersilia, care a devenit sotia lui Romulus si mai tarziu va fi cea care va interveni si va opri razboiul care a urmat intre romani si sabini. Femeile rapite au fost in curand rugate de Romulus sa-i accepte pe barbatii romani ca noii lor soti.
Folcloristii si filozofii culturii de pana azi au ignorat aceasta datina a furatului miresei si nu au mai cautat alte explicatii. Totusi, pentru deslusirea radacinii obiceiului furatului miresei – obicei practicat in toata lumea la multe popoare, indiferent de etnicitate – trebuie tinut cont de faptul ca furatul miresei isi are originea in aparentul „furat” al Lunii, timp de trei nopti, de pe cer, inainte de a incepe cele 3 serii de cate 9 zile ale fazelor ei. Asadar, in cele 3 serii de cate 9 zile ale fazelor Lunii (Luna noua, Luna crescatoare / descrescatoare si Luna plina) urmate de aparenta disparitie a Lunii de pe cer, timp de 3 nopti. Asadar, rapirea sau furatul miresei isi are originea in disparitia Lunii, pentru o scurta perioada.