Imagine: pixabay.com (Commons Creative – free)
La fiecare 28/29 de zile, Pamantul se afla intre soare si luna. Unii spun ca in noptile cu luna plina se petrec lucruri ciudate… Intr-adevar, s-a observat ca in noptile cu luna plina, psihiatrii si medicii de garda se asteapta la o crestere a apelurilor, fapt dovedit si de statisticile efectuate.
Cu ajutorul rezultatelor puse la dispozitie de politie, cercetatorii au constatat o crestere a agresiunilor si a accidentelor. Interogati, pompierii din New York, Los Angeles, Miami si Paris au fost cu totii de acord ca se semnaleaza un numar sporit de incendii in noptile cu luna plina… De aici si teoria lui Arnold Lieber, care sustine ca ar fi vorba de niste „maree biologice”. Cu totii cunoastem fenomenul mareelor sub influenta lunii si dupa cum se stie omul este compus din 80% apa. Viata este facuta din maree, iar la luna plina si la luna noua, mareele biologice sunt in faza lor maxima si deci efectele sunt mai puternice. Mareele biologice nu cauzeaza comportamente stranii, ci se manifesta mai ales la persoanele cu tendinte violente, agitandu-le.
Se remarca, de asemenea, o concordanta intre ciclurile lunare si cele feminine. Timpul gestatiei dureaza 9 luni si credinta populara spune ca luna plina „aduce” copilul. Dupa datina se mai spune ca la luna ascendenta va fi conceput un baiat, in timp ce la luna descendenta pruncul va fi de sex feminin. Astrologii afirma ca fazele lunii in momentul nasterii determina trasaturile personalitatii.
Tinand seama de faptul ca rotatia lunii nu e straina de „functionarea” biologica a organismului nostru si luand in considerare experientele realizate cu cativa indivizi izolati de orice lumina naturala, timp de cateva saptamani, s-a putut constata ca orologiul nostru intern se aliniaza zilei lunare de 24,8 ore.
Un farmacolog american merge si mai departe, aratand ca aparitia unor maladii ar fi in corelatie cu fazele lunare. Dupa el, 66% din anghina si ulcerele tratate la spitalul din Illinois, ar fi declarate in cele 7 zile cuprinse si faza de luna plina si pana la ultimul patrar. Tot atunci si hemoragiile sunt mai frecvente.
Gradinarii au si ei un calendar lunar. Tot ce creste deasupra pamantului trebuie sa fie semanat la luna ascendenta si tot ce creste in pamant sa fie semanat cand e luna descendenta. Explicatia e simpla: luna ascendenta atrage seva catre frunze, iar luna descendenta ii incetineste ascensiunea. Felurite sunt si credintele populare legate de luna devenite principii pentru cotidianul bunicilor nostri: uscatul si infrumusetarea lenjeriei la luna, taiatul parului pe timp de luna plina, ca sa creasca mai viguros.