În anul 1987, în valea Pârâului Paltinu – satul Gura Haitii, la 27 km de Vatra Dornei (Suceava) – elevul Claudiu Pața a descoperit, la circa 400 m de la confluența cu Pârâul Haita, megalitul cu gravuri, în Caldera Călimanului, în apropierea reprezentărilor zoomorfe și antropomorfe de pe Piciorul Hârlei și din grupul “Doisprezece Apostoli”. Megalitul gravat are înălțimea de 135 cm, lățimea de 92 cm și greutatea de peste 1,5 tone. Blocul prezintă urme evidente de prelucrare. Se păstrează urma șanțului de tăiere a rocii.
Gravurile sunt centrate pe cea mai plană latură a blocului andezitic. Ele sunt incizate destul de adânc și par a fi efectuate cu o unealtă metalică, ținându-se cont de regularitatea lor. Gravurile reprezintă cercuri concentrice, cercuri cu semicercuri în interior, alte cercuri mai mici, cel mai mare dintre cercuri având șase raze formate din semicercuri (“în turbină”), la distanțe egale cu dimensiunea unei raze. Megalitul prezintă incizii și pe latura opusă, dar mai slab păstrate.
Partea inferioară a megalitului prezintă mai multe semicercuri concentrice; mai apar incizii în grilă (frecvente în gravurile epocii bronzului, în Franța); în imediata apropiere a blocului gravat s-a descoperit un bloc, tot din andezit, cu forme regulate înscrise într-un paralelipiped. Datorită corespondenței lor, se presupune că cele două blocuri au sprijinit placa unui dolmen.
În megalitul de la Gura Haitii s-a încercat reprezentarea, într-o manieră de abstractizare extremă, a figurii umane. Ar fi vorba deci de o redare prin gravare a unui idol într-o compoziţie soleiformă, având în vedere înscrierea întregii reprezentări într-un cerc şi obţinerea celorlalte detalii prin cercuri sau semicercuri înscrise în limitele acestuia. Acest idol soleiform pare a fi susţinut de o mână realizată în stil schematic, dar care aminteşte, prin lungimea degetelor, de razele care ţin de cultul soarelui.