Pelinul – un leac puternic in infectii si in alte afectiuni

Pelinul creste in toata lumea. Planta de deasupra solului este cel mai des folosita pentru medicamente, ea putand fi recoltata oricand. Radacina, un leac puternic in sine, este rareori utilizata in acest scop; si ea poate fi recoltata oricand.
Pelinul are actiune antibacteriana, antimalarica, antifungica, vermifuga, antiinflamatoare, antihepatoxica, euforizanta, antipiretica, de stimulare gastrica, fiind usor relaxant muscular. Pelinul este eficient impotriva malariei, stafilococului auriu, candidei, viermilor intestinali si impotriva oricaror organisme amibice interne.
Desi radacina este rareori intrebuintata ca leac, este destul de puternica, mai ales in infectiile gatului si ale plamanilor, in usturimi si dureri. Ea amorteste durerea data de infectii ale bronhiilor si este foarte racoritoare pentru gat si plamani. Este, de asemenea, extrem de antibacteriana, fiind deosebit eficienta aplicata local. Frunzele ce cresc deasupra solului sunt folosite in general impotriva malariei, a viermilor intestinali, ca tonic digestiv si in stari de raceala si gripa. Infuziile din frunze au inhibat malaria in procent de 89% in proportie 1:35.
Intrebuintarea obisnuita preventiva sub forma de ceai s-a dovedit a preveni bolile hepatice. Unii botanisti nu recomanda folosirea acestei plante, dat fiind continutul ei de tuiona. Totusi, este una dintre cele mai puternice plante existente in tratarea bolilor rezistente la antibiotice. Milenii de intrebuintare traditionala vin sa sustina locul pe care pelinul trebuie sa il ocupe in farmacopeea botanica.
In mod inevitabil, cercetatorii medicali au perseverat in a izola un compus chimic al pelinului, numit artemesinin, pentru a-l folosi in tratarea malariei. Artemesininul a fost mai departe procesat, obtinandu-se un medicament specific, artemether. Teste clinice au aratat ca artemetherul este la fel de eficient ca si chinina in tratarea atat a radacinilor rezistente, cat si a celor non-rezistente de malarie; testele din Gambia si Vietnam au avut rezultate similare. In studiul vietnamez, simptomele de malarie au disparut in 30 de ore cu administrare de artemether si in 33 de ore cu chinina. Indepartarea parazitilor s-a produs in timp remarcabil mai scurt cu artemether in toate testele. Totusi, pacientii carora li s-a administrat artemether au reclamat cateva efecte secundare neplacute ale medicamentului (asa cum se intampla adesea cu produsele farmaceutice).
Cercetatorii taiwanezi au descoperit ca planta intreaga este mai eficienta si cu mai putine efecte secundare decat componentii izolati. Uleiul esential nu e recomandabil niciodata pentru uz intern: doze mici provoaca insuficienta renala acuta si moarte. Folosirea in exces a plantei de-a lungul anilor poate provoca tulburari ale sistemului nervos central din cauza nivelului ridicat de tuiona (un narcotic otravitor) din planta.

Atentie: Unii botanisti sunt de parere ca prezenta tuionei si posibilele tulburari ale sistemului nervos central pe care aceasta le-ar putea genera reprezinta un pericol prea mare pentru a risca intrebuintarea pelinului de fel. Multi alti botanisti au folosit planta ani indelungati fara niciun semn de reactii adverse. Intrebuintarea in practica populara din lumea intreaga este universala. Ar trebui totusi sa se recunoasca faptul ca pelinul este o planta puternica, ce ar trebui folosita cu respect si precautie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Partners: Crypto News , FYTube , Filme Seriale Online , masini in rate