Oamenii de știință găsesc dovezi că Universul este o hologramă, după ce au creat o „gaură de vierme” într-un laborator

Oamenii de ştiinţă au simulat prima gaură de vierme holografică și au transmis informații prin ea. Folosind computerul cuantic Sycamore 2 de la Google, cercetătorii au reușit să creeze ceea ce au numit „mini gaură de vierme” într-un cadru de laborator. Găurile de vierme sunt o structură teoretizată care conectează două puncte (de obicei găuri negre) în continuumul spațiu-timp. Existența lor nu a fost niciodată dovedită de când au fost propuse pentru prima dată de Albert Einstein și Nathan Rosen, în 1935. Potrivit lui Einstein, găurile de vierme acționează ca un fel de tunel care duce dintr-un loc în altul prin dimensiuni diferite.
Dar acum, oamenii de știință au creat o gaură de vierme în miniatură folosind o tehnică pe care o numesc inseparabilitate cuantică, conform unui nou studiu publicat în revista „Nature”. „Inseparabilitatea cuantică” reprezintă două particule care se leagă între ele într-un anumit fel, indiferent cât de departe sunt acestea în spațiu. În cadrul studiului, echipa, condusă de Maria Spiropulu de la Institutul de Tehnologie din California (Cal Tech), a folosit un experiment de gravitație cuantică, primul de acest fel, pe un cip. Prin inseparabilitatea biților cuantici în circuite supraconductoare minuscule, cercetătorii au reușit să creeze un portal prin care au fost trimise informații. Aceste rezultate au șocat echipa. În plus, descoperirile echipei pot fi privite ca o dovadă a ceea ce este cunoscut sub numele de „principiul holografic”.
În prezent, există două teorii care urmăresc să explice funcționarea interioară a Universului nostru: teoria generală a relativității și mecanica cuantică. În relativitatea generală, evenimentele sunt continue și deterministe, ceea ce înseamnă că fiecare cauză are un efect specific, local. Cu toate acestea, în mecanica cuantică, evenimentele produse de interacțiunea particulelor subatomice au loc în salturi, cu rezultate mai degrabă probabilistice decât definitive.
Principiul holografic teoretizează că aceste două teorii fundamentale pot într-adevăr să coexiste și să lucreze împreună. În esență, acest nou experiment arată că efectele cuantice – chiar dacă doar într-un cadru de laborator – pot da naștere unei găuri de vierme, care este un fenomen teoretizat în relativitate.
Descoperirile echipei vor ajuta oamenii de știință să investigheze ipoteza că Universul nostru este într-adevăr o hologramă ținută de informații cuantice. În viitor, cercetătorii vor să proiecteze experimente mai complexe folosind computere mai avansate. Și, în cele din urmă, echipa speră să treacă de la trimiterea de informații prin gaura lor de vierme la trimiterea de lucruri fizice, cum ar fi particule subatomice.
Sursa: articolul „Physicists Create a Holographic Wormhole Using a Quantum Computer” / quantamagazine.org

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Partners: Crypto News , FYTube , Filme Seriale Online , masini in rate