Zincul este esential pentru dezvoltarea sistemului imunitar

Zincul este esential pentru dezvoltarea si functionarea normala a sistemului imunitar, deoarece protejeaza impotriva agentilor patogeni, mediaza celulele ucigase naturale, activeaza limfocitele T, regleaza celulele macrofage si este esential pentru replicarea ADN-ului. Abia dupa cercetarile lui dr. Ananda Prasad din anii 1970, zincul a fost recunoscut ca si mineral esential pentru organism.
Cercetarile din ultimul deceniu au identificat rolul crucial pe care il joaca zincul in reducerea duratei si severitatii infectiilor respiratorii superioare. O meta-analiza publicata in 2017 (Zinc lozenges and the common cold: a meta-analysis comparing zinc acetate and zinc gluconate, and the role of zinc dosage / ncbi.nlm.nih.gov), a constatat ca pacientii care au luat un supliment de zinc de 80 – 92 mg in fiecare zi, la inceputul simptomelor de raceala, au avut parte de o reducere a duratei racelii cu 33%. O alta cercetare din 2020 (COVID-19: Poor outcomes in patients with zinc deficiency / ncbi.nlm.nih.gov), demonstreaza ca boala Covid-19 are mai slabe sanse de vindecare la pacientii cu deficit de zinc, si asta pentru ca zincul este crucial pentru dezvoltarea sistemului imunitar.
Incepand cu anii 1970, oamenii de stiinta au descoperit mai multe fapte despre zinc si despre modul in care acesta joaca un rol central in sistemul imunitar. Sistemul vostru imunitar este prima linie de aparare a corpului tau. Indiferent daca aceasta este impotriva bolilor infectioase, a infectiilor, ranilor sau a bolilor cronice, sistemul vostru imunitar joaca un rol crucial. Cercetatorii au petrecut zeci de ani studiind diferitele moduri prin care va puteti sustine sistemul imunitar pentru a-i imbunatati functionalitatea. Nutrientii joaca un rol vital in sustinerea sistemului imunitar, iar unul dintre acesti nutrienti este zincul.
Prin diferite cercetari, s-a remarcat faptul ca persoanele care au deficit de zinc au o susceptibilitate crescuta la agenti patogeni, inclusiv la cei primiti prin bariera pielii. Zincul mediaza imunitatea nespecifica, inclusiv celulele ucigase naturale si neutrofilele. Deficienta de zinc previne activarea limfocitelor T, producerea de citokine Th1 si capacitatea limfocitelor B de a ajuta organismul. In timpul deficientei, dezvoltarea limfocitelor B este de asemenea compromisa. Deficienta afecteaza functia celulelor macrofage, care poate declansa productia de citokine si moartea intracelulara.
Cercetarile au aratat ca zincul functioneaza pentru a imbunatati bariera epiteliala respiratorie, „pielea” care captuseste tractul respirator si care este expus in mod constant la particule si microbi din aerul pe care il respirati. Dovezile au aratat ca zincul influenteaza interferon-gamma, un tip de citokina. Citokinele sunt proteine ​​care actioneaza ca semnale pentru a alerta sistemul imunitar cu privire la un invadator. Interferon-gamma joaca un rol semnificativ in apararea impotriva agentilor patogeni intracelulari. Cand exista o reducere a acestei citokine, are ca rezultat o afectare imunologica.
Exista mai multe afectiuni asociate cu o deficienta de zinc, ca ateroscleroza, boala autoimuna, astmul bronsic, cancerul, boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC), diabetul, imunosupresia, bolile de rinichi, ciroza, obezitatea.

Deficitul de zinc nu este neobisnuit. Expertii considera ca aproximativ 17,3% din populatia globala este deficitara in zinc si se estimeaza ca majoritatea persoanelor peste 65 de ani consuma doar 50% din cantitatea recomandata de zinc. Exista 4 semne care arata ca organismul vostru ar putea avea nevoie de mai mult zinc: lipsa poftei de mancare, letargia mentala, simtul gustului sau al mirosului este afectat, faceti mai des raceli, gripa sau infectii, constatati pierderea parului.
Desi zincul poate fi suplimentat din pastile, este recomandat sa consumati urmatoarele alimente ca surse de zinc: stridiile, fasolea rosie, mielul, carnea de vita hranita cu iarba, ciupercile, spanacul, semintele de dovleac.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Partners: FYTube , Filme Seriale Online , masini in rate