Imagine: pixabay.com (Commons Creative – free)
Medicina traditionala indiana este cunoscuta sub numele de „ayurveda”, adica „stiinta de a trai cat mai mult”. Medicina indiana era preocupata de maniera in care omul isi traia propria viata, cu scopul declarat dc a o prelungi, de a-si pastra sanatatea si vitalitatea cat mai mult timp posibil. Teoria ayurvedica considera ca fundamentala combinatia adecvata a gusturilor, in numar de sase in conceptia indiana: dulce, acru, sarat, amar, picant (iute) si astringent. Fiind compuse din diferite combinatii ale acestor gusturi, alimentele au, ca atare, proprietati si efecte diferite.
Exista un regim ayurvedic chiar si pentru cancer, in care se recomanda sa se consume: orez, grau, orz, porumb, fasole, linte, portocale, mazare, laptuca, spanac, creson, dovlecel, sparanghel, castraveti, toate produsele lactate (cu exceptia iaurtului si a chefirului), carne de iepure, de fazan si de paun, papaya, pepene galbene, lamai dulci, grapefruit, visine, smochine, rodii, migdale, struguri, fistic, fructe dulci si miere de albine.
Sunt nerecomandatc: carnea de vita, de porc, de bivol, legumele cu frunze verzi, fasolea pasta, semintele sau uleiul de susan, tuberculii, ciupercile, otetul, fructele acre, bauturile alcoolice, ceaiul, cafeaua (sau alte bauturi care contin cofeina), sarea, fructele prea coapte sau fermentate, muraturile.