Cercetătorii au stabilit: o civilizație extraterestră avansată și-ar putea distruge propria planetă în mai puțin de 1.000 de ani, din cauza schimbărilor climatice

Imagine: generata de AI (Microsoft Designer)
Un nou studiu sugerează că o civilizație extraterestră avansată și-ar putea distruge propria planetă în mai puțin de 1.000 de ani din cauza schimbărilor climatice, chiar dacă se bazează exclusiv pe surse regenerabile de energie. Simulările efectuate de astrofizicieni care examinează ascensiunea și căderea civilizațiilor extraterestre indică faptul că, dacă o civilizație ar experimenta o creștere exponențială în ceea ce privește tehnologia și consumul de energie, planeta ar deveni nelocuibilă în mai puțin de un mileniu. Acest scenariu ar rămâne adevărat chiar și cu utilizarea energiei regenerabile, din cauza disipării inevitabile a căldurii, așa cum este prezis de legile termodinamicii.
Deși studiul a fost motivat de căutarea înțelegerii implicațiilor vieții extraterestre, originea sa este legată de utilizarea în creștere a energiei de către omenire, care s-a extins exponențial de la începutul secolului al XIX-lea. Până în 2023, consumul global de energie a ajuns la aproximativ 180.000 terawatt-oră (TWh), un volum echivalent cu energia primită de Pământ de la Soare la un moment dat. În prezent, cea mai mare parte a acestei energii provine din combustibili fosili, precum gazele și cărbunele, care încălzesc planeta într-un ritm nesustenabil. Cu toate acestea, chiar dacă această energie ar proveni în întregime din surse regenerabile, cum ar fi energia solară și eoliană, creșterea populației și tehnologică ar continua să solicite cantități din ce în ce mai mari de energie, agravând problemele de mediu.
Manasvi Lingam, astrofizician la Florida Tech și co-autor al studiului, şi împreună cu al său coleg Amedeo Balbi, profesor asociat de astronomie și astrofizică la Universitatea Tor Vergata din Roma, au căutat să aplice a doua lege a termodinamicii pentru a înțelege acest fenomen. Această lege prevede că nu există un sistem energetic complet eficient, adică o parte de energie va fi întotdeauna disipată, inevitabil, sub formă de căldură. În timp, această disipare continuă ar face ca planeta să se încălzească treptat, indiferent de tipul de energie folosit de civilizație.
Acumularea treptată a scurgerilor de energie, chiar și din surse regenerabile, ar încălzi în cele din urmă planeta până la un punct în care ar deveni nelocuită. Dacă consumul de energie nu este controlat, acest nivel catastrofal de încălzire a climei s-ar putea produce în mai puțin de 1.000 de ani de la începutul producției de energie, potrivit echipei de cercetători.
Pentru astrobiologi, această limită de timp de 1.000 de ani face căutarea vieții în altă parte a Cosmosului și mai dificilă. La urma urmei, 1.000 de ani este o perioadă neglijabilă din punct de vedere cosmic, având în vedere că planetele precum Pământul au nevoie de sute de milioane de ani pentru a deveni locuibile.
Totuși, există alternative viabile atât pentru umanitate, cât și pentru civilizațiile extraterestre. În loc să accepte dispariția sau să investească în dezvoltarea tehnologiilor capabile să mute producția de energie în afara planetei, o civilizație ar putea adopta un model de creștere stabilă și durabilă, a sugerat Lingam. Această abordare ar presupune limitarea consumului de energie și căutarea unui echilibru între progresul tehnologic și conservarea mediului, evitarea colapsului climatic și prelungirea locuinței planetei. Astfel, acea specie și descendenții săi ar putea supraviețui până la un miliard de ani.
Sursa: studiul ştiinţific „Waste Heat and Habitability: Constraints from Technological Energy Consumption” / arxiv.org

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Partners: Crypto News , FYTube , Filme Seriale Online , masini in rate