Din cele mai vechi timpuri, ierburile au fost folosite ca tratamente naturiste pentru diferite boli, inclusiv pentru infectii virale. Datorita concentratiei lor de compusi vegetali puternici, multe plante ajuta la combaterea virusurilor, fiind folosite de practicienii medicinii naturiste. Iata o lista cu mai multe ierburi cu activitate antivirala puternica:
1. Oregano. Oregano este o planta cunoscuta pentru calitatile sale medicinale impresionante. Compusii ei din plante – carvacrolul – ofera proprietati antivirale. Intr-un studiu stiintific, atat uleiul de oregano cat si carvacrolul reduc activitatea norovirusului murin (MNV) in decurs de 15 minute de la expunere (sursa: ncbi.nlm.nih.gov). MNV este extrem de contagios si reprezinta cauza principala a gripei stomacale la om. Uleiul de oregano si carvacrolul s-au dovedit, de asemenea, ca sunt compusi antivirali de succes impotriva virusului herpesului simplex tip-1 (HSV-1) rotavirusului şi virusului sinctial respirator (RSV), care provoaca infectii respiratorii (surse: ncbi.nlm.nih.gov, ncbi.nlm.nih.gov, ncbi.nlm.nih.gov).
2. Salvia. Salvia este o planta aromatica care a fost folosita de mult timp in medicina traditionala pentru tratarea infectiilor virale. Proprietatile antivirale ale salviei sunt atribuite in cea mai mare parte compusilor numiti safficinolida si salvie, care se gasesc in frunzele si tulpina plantei (sursa: ncbi.nlm.nih.gov). Cercetarile stiintifica indica faptul ca aceasta planta poate lupta cu virusul imunodeficientei umane de tip 1 (HIV-1), care ce poate duce la SIDA. Intr-un studiu stiintific, extractul de salvie a inhibat in mod semnificativ activitatea HIV, impiedicand virusul sa intre in celulele tinta (sursa: ncbi.nlm.nih.gov).
3. Busuiocul. Multe tipuri de busuioc pot lupta cu anumite infectii virale. De exemplu, un studiu stiintific a descoperit ca extractul de busuioc dulce prezinta efecte puternice impotriva virusurilor herpesului, hepatitei B si enterovirusului (sursa: ncbi.nlm.nih.gov). Busuiocul s-a dovedit ca creste imunitatea, ceea ce poate ajuta la combaterea infectiilor virale. Intr-un studiu de 4 saptamani efectuat la 24 de adulti sanatosi, prin suplimentarea cu 300 mg de extract de busuioc au crescut semnificativ nivelurile de celule T ajutatoare si a celulelor ucigase naturale, ambele celule imune ajutand la protejarea si apararea corpului de infectiile virale (sursa: ncbi.nlm.nih.gov).
4. Feniculul. Feniculul este o planta aromatica, ce poate lupta impotriva anumitor virusuri. Un studiu stiintific arata ca extractul de fenicul prezinta efecte antivirale puternice impotriva virusurilor herpesului (sursa: ncbi.nlm.nih.gov). Mai mult decat atat, transanetolul, componenta principala a uleiului esential de fenicul, a demonstrat efecte antivirale puternice impotriva virusurilor de herpes (sursa: ncbi.nlm.nih.gov). Conform cercetarilor efectuate pe animale, feniculul poate, de asemenea, sa stimuleze sistemul imunitar si sa scada inflamatia, care de asemenea poate ajuta la combaterea infectiilor virale (sursa: ncbi.nlm.nih.gov).
5. Usturoiul. Usturoiul este un remediu natural popular pentru o gama larga de afectiuni, inclusiv infectii virale. Intr-un studiu efectuat pe 23 de adulti care aveau papilomavirus uman (HPV), aplicarea extractului de usturoi pe zonele afectate de doua ori pe zi a eliminat negii afectati de HPV, dupa 1-2 saptamani (sursa: onlinelibrary.wiley.com). Alte studii mai vechi arata ca usturoiul poate avea activitate antivirala impotriva virusului gripei A si B, virusurilor HIV, HSV-1, pneumoniei virale si rinovirusului (sursa: ncbi.nlm.nih.gov). Totodata, prin alte studii efectuate pe animale se indica faptul ca usturoiul imbunatateste raspunsul sistemului imunitar prin stimularea celulelor imune protectoare, care se pot proteja impotriva infectiilor virale (sursa: ncbi.nlm.nih.gov).
6. Menta. Menta este cunoscuta ca avand calitati antivirale puternice, ea adaugandu-se in mod obisnuit in ceaiuri, extracte si tincturi menite sa trateze in mod natural infectiile virale. Frunzele si uleiurile ei esentiale contin componente active – mentol si acid rosmarinic – care au activitate antivirala si antiinflamatoare (sursa: ncbi.nlm.nih.gov). Intr-un studiu efectuat, extractul de frunze de menta a prezentat o activitate antivirala puternica impotriva virusului respirator sincytial (RSV) (sursa: ncbi.nlm.nih.gov).
7. Rozmarinul. Rozmarinul este frecvent utilizat in gatit, dar are, de asemenea, aplicatii terapeutice datorita numerosilor compusi ai plantelor, inclusiv acidul oleanolic. Acidul oleanolic prezinta activitate antivirala impotriva virusurilor herpesului, HIV-ului, gripei si hepatitei, in studiile efectuate la animale (sursa: ncbi.nlm.nih.gov).
8. Ghimbirul. Ghimbirul s-a dovedit a avea o activitate antivirala impresionanta datorita concentratiei sale mari de compusi vegetali puternici. Cercetarile stiintifice demonstreaza ca extractul de ghimbir are efecte antivirale impotriva gripei aviare, virusului RSV si calicivirusului felin (FCV) (surse: ncbi.nlm.nih.gov, ncbi.nlm.nih.gov, ncbi.nlm.nih.gov). In plus, s-a descoperit ca anumiti compusi specifici din ghimbir, cum ar fi gingeroli si zingerona, inhiba replicarea virala si impiedica virusurile sa intre in celulele gazda (sursa: ncbi.nlm.nih.gov).
9. Ginsengul. Folosit mult timp in medicina traditionala chineza, s-a dovedit a fi deosebit de eficient in lupta impotriva virusurilor. In studiile efectuate, extractul de ginseng rosu coreean a prezentat efecte semnificative impotriva RSV-ului, virusurilor herpesului si hepatitei A (surse: ncbi.nlm.nih.gov, ncbi.nlm.nih.gov , ncbi.nlm.nih.gov). In plus, compusii din ginseng numite ginsenozide au efecte antivirale impotriva hepatitei B, norovirusului si alte virusuri asociate cu mai multe boli grave – inclusiv o infectie a creierului numita meningoencefalita (sursa: ncbi.nlm.nih.gov).