La începutul anilor 1990, John Dambaker, specialist american în ecologie, a descoperit prima pasăre otrăvitoare existentă pe Pământ. Efectuând o serie de studii în Papua-Noua Guinee, un adevărat rai al păsărilor, specialistul american a întins o serie de plase care au servit drept capcană. Într-una din zile, în plasele cercetătorului ecolog a fost capturată o pasăre cu penele viu colorate. Atunci când ea a fost scoasă, pasărea s-a zbătut și s-a luptat cu înverșunare, producându-i cercetătorului zgârieturi pe mâini.
Încercând în mod instinctiv să-și umezească rănile cu salivă, ecologul a simțit în gură o senzație neplăcută de arsură paralizantă. Inițial, cercetătorul american a crezut că pasărea, înainte de a fi prinsă, s-a agățat cu ghearele de o plantă otrăvitoare. Atunci când aceeași senzaţie a fost simțită și de alt coleg participant la expediție, s-a putut trage concluzia că însăși pasărea emitea o substanță toxică.
Analizele chimice efectuate au evidențiat faptul că otrava respectivă este depozitată în pielea și în penele acestei păsări. Compoziția sa este foarte complexă și amintește pe cea a toxinelor broaștelor otrăvitoare care trăiesc în jungla Amazonului. S-a constatat că o cantitate de numai 10 miligrame de substanță toxică extrasă din pielea păsării și inoculată unui șoarece, l-a omorât pe acesta în 20 de minute. Cercetătorii au conchis că acțiunea toxică a păsării e de fapt o armă de apărare împotriva păsărilor răpitoare și a animalelor de pradă.
Pasărea respectivă se numeşte „Pitohui cu glugă” (Pitohui dichrous) şi aceasta este o specie de pasăre din genul Pitohui, găsită doar în Noua Guinee.