Putem îndoi lumina după colțuri. Știu că sună nebunesc și pare nebunesc când vezi aşa ceva în acțiune pentru prima dată. Dar, progresele pe care această nouă tehnică sunt cel puțin revoluționare. Cercetătorii de la Universitatea din Glasgow au condus descoperirea noii tehnici. Daniele Faccio și colegii săi scriu într-un nou studiu că au observat un nou tip de împrăștiere a luminii pe care nu l-au văzut până acum și au decis să încerce să îl recreeze folosind materiale artificiale.
Împrăștirea luminii pare să fie cheia pentru a putea îndoi și lumina în jurul colțurilor. Asemenea modului în care zăpada, norii și alte materiale albe absorb lumina și apoi o împrăștie în direcții diferite – în esență, prin reflectarea ei – cercetătorii au găsit o modalitate de a reproduce acest proces. Pentru a face acest lucru, ei au creat mai multe obiecte imprimate 3D realizate dintr-un material alb opac. În interiorul materialului au lăsat tuneluri de rășină transparentă, suficient de subțiri pentru ca lumina să circule prin ele. Așadar, atunci când lumina strălucește în material, aceasta călătorește prin tuneluri și apoi se împrăștie, la fel ca în cazul unui nor. Cu toate acestea, spre deosebire de nori, cercetătorii sunt capabili să îndoaie lumina în jurul colțurilor și să o împrăștie în direcții specifice datorită tunelurilor pe care le-au creat. Având în vedere diferitele moduri în care oamenii de știință au experimentat cu lumina, existența unor noi modalități de a o controla ar putea aduce beneficii în multe domenii diferite.
Totul este foarte asemănător cu modul în care folosim cablurile de fibră optică pentru a direcționa lumina pe calea lor. Cu toate acestea, funcționează pe un principiu complet diferit, prin aceea că cablurile de fibră optică reflectă lumina în interior, în timp ce aceste materiale o aduc prin tuneluri și o împrăștie. Este mai puțin eficient în a îndoi lumina și a o transporta pe distanțe lungi în comparație directă cu fibra optică. Cu toate acestea, va fi mult mai ieftin și mai simplu de fabricat, ceea ce ar putea provoca un boom pentru alte industrii, în special pentru industria medicală.
Sursa: studiul ştiinţific „Energy transport in diffusive waveguides” / nature.com