Telescopul spațial James Webb continuă să ofere răspunsuri despre primele zile ale Universului, dar descoperă și mai multe întrebări. Semne de întrebare, mai exact. Echipa Telescopului Spațial James Webb (JWST) de la Agenția Spațială Europeană (ESA) a dat publicităţii în iulie 2023 o imagine care oferă cea mai detaliată privire de până acum asupra a două stele tinere aflate la 1.470 de ani-lumină de Pământ. În imagine, stelele, numite Herbig-Haro 46/47, sunt înconjurate de un disc de material care „hrănește” stelele pe măsură ce cresc de milioane de ani.
Dar chiar sub acele stele, pe fundalul imaginii uimitoare din spațiu, se află un obiect care seamănă cu un semn de întrebare cosmic uriaș. Universul ne întreabă ceva? Nu este clar care ar putea fi obiectul în formă de semn de întrebare, dar culoarea și forma lui ne dau o idee.
„Este probabil o galaxie îndepărtată sau galaxii cu potențial interacțiune (interacțiunile lor ar putea fi cauzat forma distorsionată a semnului de întrebare)”, au declarat reprezentanții Institutului de Știință al Telescopului Spațial (STScI) din Baltimore, care gestionează operațiunile științifice ale JWST.
Potrivit STScI, culoarea roșie a obiectului din imaginea JWST le spune oamenilor de știință că obiectul, oricare ar fi el, este destul de îndepărtat. Și mai interesant, aceasta ar putea fi prima dată când astronomii văd semnul de întrebare cosmic. Matt Caplan, profesor asistent de fizică la Universitatea de Stat din Illinois, a declarat pentru Space.com că obiectul ar putea fi două galaxii care se contopesc. Caplan a adăugat că există și o mulțime de alte posibilități, dar exclude o stea din cauza lipsei vârfurilor de refracție cu 8 capete care par să emane din stele din imaginile JWST ca urmare a oglinzilor sale.
Mai multe descoperiri uimitoare, cum ar fi acest semn de întrebare cosmic, vor veni cu siguranță datorită capacităților de imagine în infraroșu de înaltă rezoluție ale JWST, care îi permit să privească în zonele îndepărtate ale Universului, observând galaxii la distanță de 13,4 miliarde de ani-lumină. a existat la doar 420 de milioane de ani după Big Bang.